Dr. Adina Bratie: „40% dintre paciente sunt diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice“
Dr. Adina Bratie a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa’’ Iași, urmând rezidențiatul la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Voda” Iași, pe o perioadă de 5 ani. Din anul 2020, lucrează la Spitalul Județean de Urgență Buzău, la Secția Obstetrică Ginecologie II.
Este încă la început de drum, dornică să acumuleze cât mai multe informații, și se pregătește intens pentru profesia sa, pe care spune că a ales-o pentru că a considerat întotdeauna că i se potrivește. Este unul dintre medicii care a ales să profeseze la noi în țară, este o persoană tânără, pasionată, dedicată și se perfecționează continuu. În perioada 15-17 iunie, dr. Adina Bratie a participat la o conferință internațională, care s-a desfășurat la Valencia, în Spania, cu tema „Viitorul în chirurgia minim-invazivă”.
Dr. Adina Bratie: „A fost un moment perfect pentru noi, tinerii chirurgi care își doresc să își dezvolte abilitățile chirurgicale prin ateliere, intervenții chirurgicale live și prelegeri ale unor experți din domeniul chirurgiei minim invazive.”
Am ales să discutăm cu dr. Adina Bratie despre Sindromul Ovarelor Polichistic (SOP). Una din zece femei, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, suferă de Sindromul Ovarelor Polichistice, aceasta numărându-se printre cele mai frecvente tulburări endocrine ale femeilor. Adesea, simptomele încep în anii adolescenței și, dacă nu este descoperită și tratată la timp, boala poate duce la complicații grave, precum infertilitate sau chiar cancer.
Care sunt cauzele sindromului ovarelor polichistice?
Dr. Adina Bratie: „Până în acest moment, cauza exacta nu a putut fi complet elucidata. Totuși, pot fi enumerați câțiva factori de risc ce cresc probabilitatea unei femei de a dezvolta această afecțiune. Printre factorii de risc putem enumera: istoric familial, excesul de insulină determinat de rezistența țesuturilor la aceasta sau inflamația cronică.
Care sunt simptomele sindromului ovarelor polichistice?
Dr. Adina Bratie: „La pacientele cu SOP, motivele prezentării la medic sunt variate și pot cuprinde: tulburări ale ciclului menstrual-cicluri menstruale neregulate, acnee, alopecie, hirsutim (creștere excesivă a părului cu distribuție pe corp specific masculină), infertilitate, ovare polichistice evidențiate ecografic. Aceste simptome devin evidente la câțiva ani de la pubertate.“
Ce boli sunt favorizate de SOP?
Dr. Adina Bratie: „Există un risc mai mare de apariție a diabetului zaharat tip 2, al dislipidemiilor. Comparativ cu femeile de aceeași vârstă, femeile cu SOP au o incidență mai mare a obezității, el însuși fiind un factor de risc independent pentru boala cardiovasculara se raportează un risc crescut de cancer endometrial.
Infertilitatea este o problemă frecventă a femeilor cu SOP, fiind consecința ciclurilor menstruale neregulate.
De asemenea, în timpul sarcinii există un risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional, hipertensiune arterială indusă de sarcină sau naștere prematură.“
Ce puteți să ne spuneți referitor la tratamentul SOP?
Dr. Adina Bratie: „Alegerea tratamentului pentru fiecare simptom depinde de dorința pacientei și de severitatea disfuncției endocrine.
Astfel, pacientele care își doresc o sarcină, vor beneficia de cu totul altă abordare față de adolescentele cu menstre neregulate si acnee.
La pacientele obeze cu SPO, modificarea stilului de viată prin dietă și exerciții fizice este esențială.
Există mai multe variante de tratament:
- Anticoncepționale orale combinate sunt prima linie de tratament în cazul ciclurilor menstruale neregulate;
- Agenți de sensibilizare la insulină prescriși la femeile cu valori modificate ale glicemiei;
- Tratament pentru fertilitate;
- Tratament pentru îndepărtarea părului excesiv.”
Din anul 2020, activați ca medic la SJU Buzău. Câte paciente au fost diagnosticate cu SOP?
Dr. Adina Bratie: „Foarte multe, din ce în ce mai mult crește numărul pacientelor diagnosticate cu SOP. Aproximativ 40% dintre pacientele pe care le-am consultat au fost diagnosticate cu SOP.”
Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă