POLITICĂ

Noi argumente în favoarea revocării hotărârii prin care s-au majorat obligațiile buzoienilor către bugetul local

Hotărârea privind majorarea taxelor și impozitelor locale pe care buzoienii le vor achita anul acesta către bugetul local a fost din nou subiectul principal al unei noi conferințe de presă organizate, luni, de senatorul liberal Vlad Pufu, avându-i alături pe consilierul municipal Andrei Neder și pe expertul contabil Daniel Marian Țiclea, membru al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați – CECCAR – Filiala Buzău și membru al PNL Buzău.

Din documentele postate de Primăria Buzău pe site-ul oficial înțelegem că a avut loc un schimb de corespondență între Instituția Prefectului și Primăria Buzău. Mai precis, Instituția Prefectului a cerut clarificări în ceea ce privește normele de legalitate ale hotărârii privind majorarea taxelor și impozitelor locale. O să o luăm articol cu articol. Ați primit de la colegii mei și o mapă pentru a înțelege mai bine ceea ce spunem noi, pentru că această corespondență prin care Primăria își justifică hotărârea din decembrie este plină de sofisme„, a explicat senatorul liberal în deschiderea conferinței de presă.

În continuare, Vlad Pufu a prezentat, pe rând, fiecare articol în parte al hotărârii puse în discuție și l-a confruntat cu prevederile normative în vigoare invocate de municipalitate în susținerea sa, începând chiar de la modul în care a fost adusă la cunoștința buzoienilor.

Senatorul Pufu a susținut că responsabilii din Palatul Comunal au încălcat cu bună știință termenul de aducere la cunoștința buzoienilor a proiectului de hotărâre privind majorarea taxelor și impozitelor locale, profitând de faptul că legea care reglementează această măsură nu prevede nicio sancțiune în caz de nerespectare. Legat de acest fapt, senatorul liberal a promis că va solicita în Parlamentul României un amendament la această lege, astfel încât, nerespectarea termenelor care prevăd bugetele comunităților să fie respectate întocmai și dacă nu, să existe sancțiuni pentru încălcarea acestor termene.

Mai departe, Vlad Pufu a adus în discuție articolul 2 al hotărârii cu pricina și a subliniat „o confuzie crasă” între valoarea impozabilă și impozit, apoi i-a dat cuvântul expertului contabil Daniel Marian Țiclea pentru a lămuri de ce liberalii consideră și aici a fost încălcată legislația în vigoare, dar nu înainte de a sublinia că așteaptă de la responsabilii din Primăria Buzău să propună modificarea pe fond a problemei, adică schimbarea coeficienților care duc la mărirea impozitelor între 50 și 500 la sută.

Daniel Marian Țiclea a explicat la rândul său că în adresa pe care Primăria a făcut-o către Prefectura Buzău avem de-a face cu jocuri de cuvinte pe seama celor două noțiuni, valoare de impozitare și impozit, după care le-a definit pe fiecare în parte, așa încât cei prezenți să înțeleagă diferența dintre cele două noțiuni.

Impozitul este valoarea de impozitare înmulțită cu cota de impozitare. Vedeți așadar că niciodată nu puteți spune că impozitul este totuna cu valoarea de impozitare. Sunt total diferite. Și ca să fiu și mai explicit, vă spun așa: impozitul va fi totuna cu valoarea de impozitare atunci când metrul va fi totuna cu kilometrul. Pentru că așa cum kilometrul este metrul ori o mie, tot așa impozitul este valoarea de impozitare înmulțit cu cota de impozitare. Bineînțelescă impozitul pe metrul pătrat este impozitul pe care îl plătim la ghișeu împărțit la metrii pătrați construiți pe care îi are clădirea noastră. Deci este o modalitate de a face un impozit unitar pe metrul pătrat. Lămuresc și această sintagmă deoarece apare în fraza apogeu a acestei adrese care spune că nu s-au efectuat majorări la nivel de impozit pe metru pătrat. Și acum vă întreb pe dumneavoastră, dacă ați mers la Primărie și ați plătit impozitul, ați constatat că nu s-au făcut majorări la imăpozitul pe metrul pătrat? Adică pentru apartamentul dumneavoastră, care are aceeași metri pătrați, ați plătit același impozit ca și anul trecut? Așa scrie aici!„, a spus expertul contabil Țiclea, referindu-se la adresa Primăriei către Prefectură, în care spune că doar s-a aplicat rata inflației de 3,8 la sută la valoarea curentă a anului în curs. În legătură cu acest aspect, Daniel Marian Țiclea a ținut să precizeze că doar valoarea impozabilă a fost modificată în funcție de rata inflației, restul fiind majorat artificial.

La final, senatorul Vlad Pufu a ținut să sublinieze că răspunsul dat de Primăria Buzău către Prefectura județului Buzău „induce în eroare total, dezinformează special pentru a-și justifica această hotărâre din decembrie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button