Banca de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău a devenit funcțională de azi. La deschidere au fost prezenți președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban și ministrul Agriculturii, Adrian Oros

Pe lângă cei doi oficiali la nivel înalt, la evenimentul de vineri au mai participat parlamentarii PNL de Buzău și reprezentanții Instituției Prefectului.
Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură și Plante Medicinale pornește a primit pentru început o finanțare guvernamentală în valoare de 3 milioane de lei și va funcționa cu o schemă de personal alcătuită din 12 oameni. În plus, tot la nivel guvernamental a fost elaborat un proiect pentru finanțarea europeană a activității noii instituții.

” Urmează studiul de fezabilitate, urmează construirea băncii cu laboratoarele specifice. Acreditarea băncii, pentru că trebuie să ştiţi că România nu are în acest moment nicio bancă de gene acreditată. De aceea, avem nevoie de o bancă de gene care trebuie să fie acreditată şi să funcţioneze după standardele şi normele care sunt în vigoare. Sigur, pentru aceasta avem nevoie de resurse şi credem că proiectul pe care l-am depus pe PNRR va fi acceptat în forma pe care noi am depus-o şi vom putea primi aceşti bani europeni pentru acest obiectiv”, a subliniat cercetătorul Costel Vânătoru, părintele Băncii de Gene de la Buzău.

”Preocuparea noastră nu trebuie să se oprească aici, pentru că acest proiect trebuie să crească la Buzău. Este un prim pas pe care l-am făcut. Este misiunea noastră, a politicienilor şi nu, numai, să promovăm această bancă de gene ca să îşi câştige un prestigiu. Aş vrea să îi transmit un mesaj domnului Costel Vânătoru, cu care am vorbit în ultimul timp de zeci de ori la telefon, dar aş vrea să îi transmit şi public, că de acum încolo îi vom da în continuare sprijinul pentru dezvoltarea Băncii de Gene, dar așteptăm la rândul nostru performanţă, proiecte naționale cu vizibilitate care să ne scoată în lume, astfel încât în câţiva ani să participăm la inaugurarea Institutului de Cercetări al Băncii de Gene -Costel Vânătoru”, a explicat la rândul său senatorul liberal Vlad Pufu, cel care a susținut acest proiect în fața actualilor guvernanți, așa cum le-a promis buzoienilor în campania electoală pentru alegerile parlamentare.

”Buzăul are nevoie de dezvoltare economică. Dezvoltarea economică nu se poate realiza decât prin investiţii. În primul rând, prin investiții publice, dar şi prin atragerea investitorilor privaţi. E nevoie să dezvoltăm parcuri industriale, tehnologice, parcuri IT. Asta este direcţia spre care trebuie să ne îndreptăm. Guvernul este dispus să colaboreze cu autorităţile locale pentru proiecte de dezvoltare ale judeţului Buzău”, a spus și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, prezent la eveniment.
Proiectul Băncii de Gene constă în înfiinţarea la Buzău a unui centru în care să fie stocate toate soiurile de legume, plante medicinale şi aromatice, atât din ţară, cât şi din străinătate.
Obiectul principal de activitate îl reprezintă explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea, dezvoltarea şi conservarea resurselor fitogenetice şi va conserva în special patrimoniul genetic vegetal aflat în acest moment la Staţiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău şi pe cuprinsul ţării, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale şi aromatice.
Specialișii Stațiunii de Cercetare din Buzău au recuperat seminţele şi pot fi plantate din nou, însă au nevoie de condiţii speciale de creştere dar mai ales de această bancă de gene.
Conform proiectului, Banca de Gene va funcţiona sub coordonarea specialiştilor de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, ai cărei cercetători au deja rezultate deosebite şi în aclimatizarea unor specii de plante exotice, folosite în industria farmaceutică.
S-a ales Buzău pentru localizarea acestei bănci având în vedere tradiţia zonei, spun inițiatorii proiectului. Este cel mai vechi bazin legumicol din ţară în care activează, din anul 1957, Staţiunea de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă Buzău şi totodată prima unitate de cercetare de profil din România.