ADMINISTRAȚIE

Proiect unic la nivel national, inițiat de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu

Invitat în platoul televiziunii Focus TV, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a prezentat, luni, în cadrul emisiunii Focus News, un nou concept, unic la nivel national, prin care comunele cu bugete mici vor primi sprijin pentru proiecte de dezvoltare, după cum titrează SansaNews.

Județul Buzău va avea un program propriu de dezvoltare locală,  Programul Județean de Dezvoltare Locală, prin care vor putea primi finanțate proiectele derulate de primăriile din tot județul, în special de UAT-urile mici, fără bugete mari și cu oportunități limitate de investiții.

Ideea îi aparține președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, care a șinut să sublinieze cu ocazia respective că idea poate fi pusă în practică doar printr-o colaborare cu toate forțele politice din județ.

Președintele CJ Buzău a mai spus că lucrează la acest program cu o echipă de experți și are deja multe dintre detalii stabilite.

”Așa cum am anunțat la finalul ultimei ședințe a Consiliului Județean, săptămâna viitoare vreau să am consultări cu toate forțele politice. Asta pentru că, eu m-am gândit foarte bine, mergând prin teritoriu, discutând cu oamenii, văzând foarte clar, așa cum înțeleg eu problemele județului, din anumite puncte de vedere și mă refer la infrastructura rutieră, infrastructura de apă și canalizare, infrastructura școlară, chiar și managementul deșeurilor și m-am gândit că dacă, la nivel european și guvernamental s-au creat anumite facilități și proiecte pentru România și, în general, pentru UAT-uri, aș vrea, împreună cu forțele politice, și cred că voi avea consens, să lansăm la Consiliu Județean un program județean de dezvoltare locală în oglindă cu ce s-a întâmplat cu Programul Național de Dezvoltare Locală.

Noi o să-l numit generic ”Programul Județean de Dezvoltare Locală”. Vom face niște reguli foarte clare și eu cred că un număr cât mai mare de UAT-uri vor veni să adere. Principiul este unul foarte simplu. Deja se îngustează oportunitățile de accesare a fondurilor și decât să împrăștiem banii pentru 1-2 kilometri de drumuri, pentru trei pompe de apă, putem împreună, doar așa ne putem ajuta, să facem un ghid corect și o formă corectă de coabitare, de parteneriate între Consiliul Județean și UAT-urile care doresc (mă refer la UAT-uri mici) să vină cu o contribuție , și să creăm un fond comun. Este normal, Consiliul Județean va da cei mai mulți bani. Programul va funcționa după același principiu ca PNDL sau ca programele derulate cu fonduri europene. Toți vom veni cu o parte de cofinanțare, la fel și aici, în funcție de fiecare proiect.

Vom avea același principiu de finanțare, respectiv primul venit, primul servit. Perioada de rambursare și de implementare va fi de un an, doi, trei. Va fi o comisie care va selecta proiectele. Vom face un ghid practic unde vom cuprinde proiecte standard, ce vor fi implementate peste tot, după modelul CNI unde sunt proiecte ”cu uniformă”, de exemplu  același tip de teren de sport peste tot. Licitațiile nu le va face Consiliul Județean. Fiecare comunitate își va face licitația. Situațiile de plată vor fi făcute tot de UAT-uri”, a declarat președinte Petre Emanoil Neagu pentru Focus TV și Șansa News.

Neagu a avut o primă întâlnire cu reprezentanții Partidului Național Liberal despre care, spune președintele CJ, au îmbrățișat ideea și au venit cu idei de proiecte ce vor putea fi finanțate prin acest program județean, după cum titrează sursa menționată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button