ADMINISTRAȚIEPOLITICĂ

Primarul comunei Chiojdu, Gheorghe Neamțu, și secretele reușitelor sale în slujba oamenilor: „Pentru mine, nu există nu se poate”

De când se știe a fost în mijlocul consătenilor săi. Timp de 23 de ani a fost asistent medical, postură din care a cunoscut fiecare locuitor din comună. Apoi, vreme de cinci mandate a fost consilier local PNL, iar din 2020 este primar al comunei Chiojdu. A lucrat pentru oamenii din comunitatea din care provine, iar asta i-a adus respectul consătenilor săi și aprecierea pentru felul său de a fi, dar, mai ales, pentru toate eforturile depuse pentru ca localnicii să aibă o viață mai bună, mai ușoară.

Este vorba despre Gheorghe Neamțu, primarul comunei Chiojdu, aflat la primul său mandat. Om serios și realist, Neamțu nu a promis multe lucruri în timpul campaniei electorale, dar după ce a trecut mai bine de jumătate de mandat spune că a reușit să realizeze, și cu sprijinul conducerii PNL Buzău, mai mult, chiar, decât ce și-a propus la început de drum.

”NU EXISTĂ NU SE POATE” – a fost motto-ul cu care Neamțu a venit la Primărie, iar experiența dobândită în administrație și lucrul cu oamenii i-au dovedit că așa este.

„Motto-ul meu a fost ”nu există nu se poate!”. Există doar momentul când se va putea ceea ce îți propui. Ca asistent medical, am colindat comuna din casă în casă. Așa am ajuns să cunosc oamenii îndeaproape, problemele și nevoile pe care le au. Când am devenit primar știam mare parte din problemele administrative ale comunei. Nu a fost chiar cum mi-am imaginat, pentru că am găsit o instituție plină de datorii, în special, școala fiind cea care era grevată de datorii de sute de mii de lei, unele din ele chiar dinaintea predecesorului meu. Am avut ajutorul domnului deputat PNL Gabriel Avrămescu, am mers și am prezentat problema noastră fiecărui premier, fie că a fost Orban, Cîțu sau Ciucă. Am făcut cereri foarte bine documentate, am găsit înțelegere și am primit fonduri guvernamentale, reușind astfel să evităm poprirea conturilor” își amintește Gheorghe Neamțu despre prima problemă cu care s-a confruntat la sosirea în Primărie.

Primarul Gheorghe Neamțu consideră că evoluția pe care a adus-o în Primărie a fost faptul că a reușit să schimbe mentalitatea oamenilor, care au ajuns să discute mai mult și mai deschis despre nevoile pe care le au. Totodată, consideră că și buna înțelegere cu toți aleșii locali l-a ajutat ca, până la acest moment, să ducă la capăt  proiectele în sprijinul oamenilor:

„Consiliul Local este format din 13 aleși, 7 sunt de la PSD, 6 de la PNL. Cu toate acestea, interesul nostru este comun, să facem lucruri mai bune pentru această comună. Nu avem proiect trecut prin Consiliu la care să nu avem unanimitate sau să avem măcar o abținere. Am înțeles că doar împreună putem dezvolta comuna”.

În primii doi ani de mandat, primarul Gheorghe Neamțu, alături de colegii săi din Primărie, a reușit să ducă la capăt proiectul privind asfaltarea a 8,5 kilometri de drumuri sătești și comunale, să construiască, și cu sprijinul Consiliului Județean, trei poduri pe drumul județean, să ridice un nou dispensar medical.

Noul dispensar, construit cu fonduri obținute prin Programul Național de Dezvoltare Locală, investiție de circa 600.000 de lei, a fost ridicat în centrul comunei, iar  în scurt timp acesta va deveni funcțional. Vestea și mai bună este că un medic tânăr din București a acceptat, în urma discuțiilor cu primarul liberal, să vină să lucreze aici.

„Aveam un dispensar și un medic pensionar care oferea și oferă, în continuare, consultații oamenilor din comună, însă pentru un singur medic este destul de greu să facă față întregii comunități, de aproximativ 4500 de pacienți. Tocmai de aceea, ne-am luptat și am reușit să aducem un medic tânăr din București, care își va face un cabinet de medicină de familie, la Chiojdu. Dispensarul este prevăzut la etaj cu locuință de serviciu mobilată și racordată la toate utilitățile, iar unitatea medicală urmează să fie utilată, în scurt timp, cu toate cele necesare desfășurării actului medical”, spune Neamțu.

În altă ordine de idei, primarul PNL spune, cu bucurie, că beneficiază de expertiza și experiența unui aparat de specialitate pregătit, cu sprijinul căruia a reușit să ducă la capăt documente și proiecte menite a ușura viața comunității.

„Podurile, nu pot spune că le-am făcut eu, pentru că au fost construite pe drumul județean. Am fost parte în proiect, am făcut notele de fundamentare și, alături de Consiliul Județean, am reușit să le ridicăm. Dacă mai așteptam, riscam să ajungem în situații grele, cu oameni izolați. Unul dintre podurile vechi s-a surpat, efectiv, în fața mea” spune Gheorghe Neamțu.

Tot de când a ajuns la Primărie, Gheorghe Neamțu a reușit, cu ajutorul parlamentarilor liberali buzoieni, să facă rost de bani pentru a cumpăra utilaje. Astfel, s-au achiziționat un camion și un tractor echipat cu lamă de deszăpezire care  și-au dovedit din plin utilitatea în zilele în care a nins abundent, în zonă:
„Am luat utilaje la Primărie, autocamion, tractor cu remorcă, cu sărăriță, cu lamă de zăpadă. Am avut zăpada de 70-80 de centimetri timp de 3-4 săptămâni și sunt mândru că nu a stat nimeni izolat nici măcar o zi.”

O altă prioritate a primarului Gheorghe Neamțu este promovarea localității, care are un potențial turistic enorm, iar după primele acțiuni în acest sens rezultatele nu au întârziat să apară.

„Un prim pas a fost organizarea evenimentului de promovare de la Casa cu Blazoane, când a fost constituit Plaiul Bâscilor. După această acțiune, luni bune, pensiunile de la noi nu au mai avut locuri libere, iar apoi au venit zeci de oameni și au cumpărat proprietăți, aici urmând să se facă probabil case de vacanțe, pensiuni. De asemenea, facem demersuri pentru a declara Chiojdu ”zonă turistică de interes local”. Una dintre condiții este să fie minim 100 de locuri de cazare de minim trei stele sau minim trei margarete. Ne lipsesc doar câteva locuri, dar avem un hotel în construcție aici și când se va autoriza vom depăși 150 de locuri de cazare”, a mai spus primarul comunei Chiojdu.

Tot la capitolul realizări, primarul Gheorghe Neamțu mai poate enumera reabilitarea tuturor celor patru școli din comună, realizarea unui parc cu loc de joacă pentru copii, reabilitarea stațiilor de autobuz, dar și reabilitarea tuturor punților pietonale care traversează Bâsca Chiojdului, punți care nu au fost reabilitate de zeci de ani.

„Am reușit să facem toate stațiile de autobuz, la unele nu mai era nici semnul de stație, doar că știau oamenii că acolo trebuie să oprească autobuzul. Toate au fost refăcute cu refugii acoperite și oamenii pot aștepta în mod civilizat și la adăpost mijloacele de transport. Totodată, am reușit să reabilitez aproape toate punțile pietonale care traversează Bâsca Chiojdului. Mai avem doar una singură de făcut, care este prinsă în bugetul de anul acesta. Toate au fost refăcute pe structură metalică și cu iluminare pe bază de panouri solare cu senzori de mișcare, astfel că la orice oră vrea cineva să traverseze ele sunt iluminate foarte bine”, a mai spus Neamțu.

O altă realizare este aceea a extinderii sistemului de canalizare în comună, fapt care a dus la creșterea portofoliului de clienți racordați la sistemul centralizat de canalizare cu încă o treime, în ultimii doi ani.

„Am ținut să extindem sistemul de canalizare, mai ales acolo unde am avut proiecte de asfaltare pentru că am vrut să nu fim nevoiți să spargem după ce asfaltăm. Așa am reușit și am crescut numărul de persoane racordate la canalizare cu o treime, în ultimii doi ani. Serviciul este delegat la Compania de Apă, care anul acesta va demara două investiții importante, în valoare de câte un milion de euro pentru realizarea unor foraje de adâncime și a unei stații de tratare a apei”, a mai spus Neamțu.

Ca si planuri de viitor, Gheorghe Neamțu vrea să asfalteze toate drumurile comunale și sătești, mai exact 43 de km, dar are și o serie de proiecte aprobate deja și a căror implementare este în curs sau pe cale să înceapă. Acestea presupun digitalizarea completă a Primăriei, inclusiv cu stații de încărcare electrică,  refacerea sistemului de iluminat public cu unul sustenabil, cadastrarea gratuită sau construirea unei  săli de sport la școala din Chiojdu, prin Compania Națională de Investiții, proiect  care ar trebui să fie gata până la finele acestui an.

Ca să-și ducă la capăt proiectele iar locuitorii din Chiojdu să aibă o viață mai bună, primarul liberal Gheorghe Neamțu este hotărât să rămână în fruntea comunității sale: „Categoric voi candida. Sunt născut și crescut aici, îmi iubesc comuna și îi respect pe locuitorii ei, pe care îi și cunosc personal. Comuna Chiojdu m-a creat ca om, ca personalitate, le mulțumesc consătenilor mei pentru încredere și îi asigur de toată seriozitatea și disponibilitatea mea, pentru a dezvolta împreună această comună”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button