CULTURĂ

Conferința internațională „O nouă Europă Centrală – 100 de ani de la crearea primului sistem defensiv regional”, la Buzău

În perioada 22-23 septembrie 2021, la Sala de festivități a Consiliului Județean Buzău (Bd. Nicolae Bălcescu) din municipiul Buzău, se va desfășura conferinţa internaţională „O nouă Europă Centrală – 100 de ani de la crearea primului sistem defensiv regional”  organizată deInstitutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară în colaborare cu Primăria municipiului Buzău, Divizia 2 Infanterie „Getica” şi Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”.

Manifestarea ştiinţifică îşi propune să marcheze aniversarea a 100 de ani de la crearea primului sistem regional de alianţe în Europa centrală. În acest sens, reuniunea urmăreşte să ofere noi perspective de abordare şi înţelegere a unor evenimente istorice care au desenat geopolitica spaţiului central-european între cele două războaie mondiale, având ca repere Alianţa dintre România şi Polonia şi Mica Înţelegere.

Ampla manifestare științifică istorică reunește istorici de renume din Austria, Cehia, Franţa, Germania, Polonia, Republica Moldova, Serbia şi Slovacia.

La activitate sunt aşteptaţi să participe oficiali din cadrul structurilor de apărare naţională şi ordine publică, cercetători ştiinţifici, cadre didactice universitare, militari şi civili, atât din ţară, cât şi din străinătate, diplomaţi militari acreditaţi la Bucureşti precum şi reprezentanţi ai mass-media.

Pe durata a două zile conferința va fi structurată în trei paneluri tematice, după cum urmează: Panel I – De la Tratatele de Pace la noi formule de alianță în Europa Centrală: Mica Înțelegere; Panel II – Alianța româno-polonă – crearea aliniamentului estic de apărare; Panel III – România în sistemul regional de securitate și apărare în perioada interbelică;

Conferinţa se va încheia la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” cu Masă rotundă: Alianțe și aranjamente regionale de securitate în perioada interbelică. Lecții învățate.

În cadrul reuniunii va fi prezentat și proiectul editorial „România în sistemul regional de alianțe din perioada interbelică” care include două volume de culegeri de documente referitoare la relațiile româno-polone și la relațiile dintre România și Mica Înțelegere. Proiectul este rezultatul cooperării dintre Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, Arhivele Diplomatice și Arhivele Militare Naționale Române. De asemenea, vor fi vernisate trei expoziții organizate de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării din Polonia și de Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”.

Evenimentul va fi transmis online pe pagina de facebook  a primăriei municipiului Buzău, cei cu prezența fizică rugăm să respecte măsurile de protecție în condițiile pandemice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button