POLITICĂ

Ce spune senatorul Lucian Romașcanu despre proiectul de lege privind certificatul verde și despre prelungirea mandatelor interimare la TVR și Radio

Președintele PSD Buzău, senatorul Lucian Romaşcanu, a atras atenția că a existat un viciu de procedură în convocarea comisiilor din Senat care au dat raportul pe propunerea legislativă. De la tribuna Senatului, Lucian Romașcanu a transmis că au existat amendamente care apar în raport dar nu au fost votate în comisii.

„Raportul este semnat de cineva, cu bară la preşedinte. Trebuie semnat de un preşedinte care a fost la şedinţă. Avem probabil căi de atac la adresa acestui abuz, o să analizăm dacă vom merge mai departe, legea este pe de o parte necesară, pe de altă parte abuzivă. Am vrut ca media să ştie că în instituţia care face legi, legea se încalcă”, a explicat senatorul Romașcanu.

Proiectul de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost respins în Senat, unde PSD şi AUR au votat împotrivăi. Legea urmează să ajungă în procedură de urgență la Camera Deputaților, care este cameră decizională și este foarte posibil să sufere modificări faţă de forma iniţială. 

Tot ăn cadrul dezbaterilor de miercuri, senatorul Romașcanu a adus în discuție și faptul că Senatul a votat în lipsa PSD un amendament prin care au fost prelungite interimatele la Radio și la TVR:

„Incompetenţa dusă la extrem a actualului Guvern şi a actualei majorităţi parlamentare n-au fost în stare să ducă la capăt o procedură de numire a conducerilor acestor instituţii, cum este cazul şi Institutului Cultural Român (ICR), care a beneficiat de incompetenţa crasă a ministerelor şi au lăsat în aprilie, fără conducere, ICR. Este un abuz extrem de periculos, analizăm dacă îl vom contesta la Curte (…). Conducerea TVR va putea funcţiona prin Comitetul director, iar ordonator de credite cred că va putea deveni directorul economic (…)Ca un mesaj pentru viitor, legea care circulă acum prin Parlament, pentru a o înlocui pe celebra 41, este foarte proastă şi ea. Şi dacă punem peste faptul că nu este bună pe acela de creştere iarăşi a gradului de politizare a conducerii TVR şi Radio, această lege va trebui să fie respinsă în Parlament. Ea a fost modificată, există în Camera Deputaţilor, s-a preferat o altă formulă prin care şi directorii executivi, directorii generali, care se separă de preşedinte ca funcţii, devin titulari de sinecuri politice. În loc de doi oameni numiţi politic vom avea patru. Vom lupta ca acea lege să cadă şi vom vota contra acestui amendament, care este, în viziunea noastră, neconstituţional” a mai menționat senatorul Lucian Romașcanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button