Până la sfârșitul anului viitor, toate proprietățile și instituțiile din comuna Mărăcinei vor fi racordate la conducta de gaze
Comuna Mărăcineni va fi prima din județul Buzău în care vor ajunge gazele naturale, după subtraversarea magistralei. Va fi apoi urmată de Săpoca și de alte comune de pe valea Slănicului. Este cea mai mare investiție de acest gen din județul Buzău din ultimii 30 de ani, iar primarul din Mărăcineni a mulțumit tuturor celor implicați.
Până la sfârșitul anului viitor, peste 4200 de gospodării și instituții publice din comuna Mărăcineni vor fi racordate la rețeaua de gaze. Astăzi, a fost lansat proiectul „Înființarea sistemului de distribuție a gazelor naturale în comuna Mărăcineni, Căpățânești și Potoceni, aparținătoare comunei Mărăcineni”.
Proiectul este finanțat cu bani europeni, 77 milioane reprezentând finanțare de la Uniunea Europeană, iar valoarea totală însumează 92 de milioane de lei.
Lansarea oficială a avut loc în prezența oficialităților buzoiene din administrația și politica județeană și s-au adus precizări legate de stadiul proiectului privind înființarea rețelei de gaze în 3 sate din comuna Mărăcineni. Perioada de implementare este de 40 de luni, respectiv septembrie 2020 – decembrie 2023.
„Acum 14 ani, când am devenit pentru întâia oară primar al acestei localități, am înțeles că mi se încredințează o mare onoare, dar și o înaltă datorie. Am visat atunci să fac din Mărăcineni o comună modernă și prosperă, în care oamenii să își dorească să trăiască.
Timpul a trecut, iar Dumnezeu ne-a ajutat să ne atingem aproape toate obiectivele pe care ni le-am propus. Unul dintre ele, la care am visat cu toții în ultimii 30 de ani, părea însă că va rămâne un ideal de neatins.
Asta până de curând, când, cu voia lui Dumnezeu și cu sprijinul unor oameni de bine, am reușit să împlinim proiectul nostru de suflet, aducerea gazelor la Mărăcineni!
Nu cred că exagerez când spun că este cel mai mare proiect de infrastructură al județului Buzău de la Revoluție încoace. Pe lângă înființarea rețelei de distribuție din comuna noastră, aducerea gazelor la Mărăcineni reprezintă primul pas către racordarea la rețeaua mare a întregii văi a Slănicului și nu numai, lucru despre care mulți au spus că este imposibil.
Eu cred că nimic nu este imposibil, câtă vreme îți dorești cu adevărat! Noi ne-am dorit mult, am avut și noroc de oameni buni lângă noi și cred că am mai avut ceva: un lucru despre care domnul președinte Ciolacu spune că reprezintă cea mai mare calitate: RĂBDAREA.
De aceea, țin să le mulțumesc, pe această cale, tuturor locuitorilor comunei Mărăcineni, care au avut răbdare și încredere că facem ce trebuie la Primărie. De fapt, cred că tocmai încrederea este cea care ne-a ținut împreună aici, în ciuda tuturor piedicilor și încercărilor apărute în cale.
Vreau să le mulțumesc, în mod special, oamenilor fără de care aducerea gazelor la Mărăcineni ar fi rămas un simplu proiect uitat într-un sertar: Domnului Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților, domnului Ion Sterian, directorul Transgaz, și tuturor celor care au contribuit la împlinirea acestui ideal.
Aducerea gazelor la Mărăcineni a fost visul meu, proiectul meu de suflet. Știu că a fost și al dumneavoastră. În curând, el va fi marea noastră realizare, moștenirea pe care o vom lăsa copiilor noștri, mărturia că am lăsat și noi o urmă pe unde am trecut.
Dumnezeu să ne binecuvâteze și să ne ajute să terminăm ce am început!”, a spus primarul comunei Mărăcineni, Dumitru Constantin, în cuvântul de deschidere a evenimentului de azi.
„Noi vă asigurăm în continuare de toată colaborarea, de tot sprijinul și de tot ceea ce stă în putință Companiei Transgaz, pentru realizarea celuilalt proiect care urmează, faza II și așteptăm să ne acordați, în continuare sprijin, inclusiv de la domnul primar, pentru realizarea în bune condiții a tuturor activităților ce implică realizarea proiectului, atât în faza de proiectare, cât și în faza de execuție”, a spus Ionel Sârbu, director al Departamentul Reglementări și Formalități Terenuri,
„Apreciez că ați reușit să aveți continuitate, după subtraversarea conductei magistrale finalizate, puteți avea continuitate prin înființarea rețelei. Este o provocare mare de tot ca în 15 luni să faci 38 de kilometri de conductă de gaze și peste 4000 de branșamente. ”, a spus și prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea.
„În comuna Mărăcineni noi o să avem mai multe proiecte. Acum noi o să începem proiectul de asfaltare de drumuri, prin PNDL 2 deja am închis un proiect de drumuri. Prin CNI am închis o sală de sport, care este benefică. Urmează două baze sportive care sunt în procedură de achiziție publică”, a spus buzoianul Alexandru Stoica, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării.
„Am participat cu bucurie astăzi la conferința de lansare a proiectului “Înființare sistem distribuție gaze naturale în satele Mărăcineni, Căpățânești și Potoceni”. Este un proiect finanțat prin POIM și o necesitate pentru dezvoltarea zonei și pentru oferirea unor condiții de trai mai bune cetățenilor. Rezultatele se văd când autoritățile locale și cetățenii formează o echipă! Vreau să-i felicit pe primarul comunei Mărăcineni, Dumitru Constantin, compania Transgaz și locuitorii comunei Mărăcineni pentru că au înțeles amploarea și importanța proiectului pentru dezvoltarea comunității!”, a transmis președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.