POLITICĂ

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu: „Ministerul Culturii este la fel de prost plătit ca înainte”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a deschis Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a IX-a, care are loc la Biblioteca Națională. În discursul său, Romașcanu a atins una dintre problemele cele mai arzătoare ale societății românești – managementul.

„Managementul de orice fel, la nivelul statului român, şi îmi asum acest lucru, şi cu atât mai mult în zona culturală, este un management de stins focuri”, a declarat Lucian Romașcanu.

Am încercat să creştem aceste venituri, ne-a şi ieşit, am avut o lege, nişte iubitori de dreptate, cărora nu vreau să le dau numele că nu mai ştie nimeni de ei, au contestat la Curte această lege şi Ministerul Culturii este la fel de prost plătit ca înainte. Sperăm când se întoarce legea în Parlament să reglăm această chestiune (…). Am avut norocul să avem un buget rezonabil în acest an, avem cu 100% mai mulţi bani alocaţi proiectelor culturale mari dar şi celor mici independente prin curtoazia domnului Vlad Matei, am alocat cu 20 de milioane de lei proiectelor culturale prioritare până acum faţă de 9 milioane anul trecut. Instituţiile culturale din subordinea Ministerului au avut cu 70% mai mulţi bani pentru proiecte şi vă rog să-i cheltuiţi pentru că ar fi neplăcut să mă întorc la bugetul de anul viitor şi să spun că nu am reuşti să-i cheltuim pe toţi”, a precizat Lucian Romașcanu.

Avem bani pentru achiziţii de artă contemporană. Am avut 2 milioane derulaţi pentru Muzeul Naţională de Artă Contemporană, un milion de lei pentru achiziţiile de carte, la AFCN am sporit de la 800.000 de lei la 1,3 milioane de lei. A fost un an cu belşug. Dar, niciodată nu sunt atât cât ar trebui să fie. Important este, ca în urma discuţiilor de acum, această strategie trebuie să plece de la un obiectiv foarte clar, o creşterea consumului cultural. Din care să rezulte obiective strategice. Trebuie să ţină pasul, linia strategică cu linia financiară”, a subliniat ministrul Culturii.

Conferinţa Naţională a Managerilor Culturali are drept obiectiv să aprobe o strategie culturală pentru următorii şapte, opt ani.

Tot săptămâna trecută, ministrul Culturii a participat la lansarea Zilelor Filmului Evreiesc la București, eveniment care s-a bucurat de săli pline la Muzeul Național al Țăranului Român și a participat la conferința PES dedicată integrării în spațiul Schengen. „PSD este singura forță politică implicată total în acest demers pe care ni-l dorim încununat cu succes. Felicitări, Victor Negrescu!”, transmis ministrul Roma;canu pe pagina sa de Facebook.

În plus, ministrul Culturii a s-a întâlnit cu elevii olimpici internaționali, cu care a purtat discuții legat de măsurile care ar trebui luate „pentru a ține în Romania aceasta resursă importantă de inteligență”.

Ministrul și-a încheiat săptămâna la Chișinău la Congresul Partidului Social Democratic European, prima forță politică ce a deschis agenda europeană a Moldovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button