ADMINISTRAȚIE

„Fetița cu păpădia”, o lucrare de artă murală pe un bloc cu șapte etaje din municipiul Buzău

A sosit și rândul blocurilor de locuințe să-și schimbe înfățișarea prin proiectul „Sus Muralul”. Lucrarea de pe blocul 1A reprezintă o fetiță care suflă într-o păpădie.

Cei doi artiști care execută lucrarea, Miruna Blănaru și Cristian Scutaru, au conceput-o în așa fel încât aceasta să interacționeze cu spațiul verde de la baza blocului, în funcție de schimbarea anotimpurilor.

„Lucrarea își propune o integrare a copacului din fața blocului într-o poveste, astfel încât primăvara, vara, atunci când copacul este înfrunzit și are o coroană bogată, să pară că fetița din imagine se apropie să-i dea un pupic copacului, simbolizând grijă și drag de natură, iar toamna și iarna, când frunzele cad, să se dezvăluie în spatele copacului o păpădie în care suflă de fapt copilul, în jocul său, punându-și dorințe, simbol al copilăriei și al inocenței”, scrie Oana Matache, viceprimar al municipiului Buzău, pe pagina sa de Facebook.

Fetița din opera de artă murală poartă o coroniță din flori și o ie înflorată, arătând conexiunea ei puternică atât cu natura, cât și cu tradiția românească.

„De asemenea, așa cum zboară fulgii de păpădie, ne putem gândi și la căderea fulgilor de zăpadă, iarna. Lucrarea este în acest fel interactivă cu anotimpurile ce se perindă și se poate integra foarte bine în mediul urban înconjurător, având vizibilitate foarte bună de pe aleea principală a Parcului Tineretului”, mai spune Oana Matache.

Proiectul „Sus muralul” va fi continuat la Grădinița cu Program Prelungit numărul 4, la Școala 11 și la Liceul Henry Coandă. În curând, o parte din blocurile de pe bulevardul Unirii își vor schimba fațadele de un gri comunist cu altele în culori mai vesele și mai optimiste. Municipalitatea buzoiană se află în căutarea unor alte blocuri potrivite pentru a fi pictate, bineînțeles, cu acordul majoritar al locatarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Conținutul este protejat !