POLITICĂ

Deputatul Andi Cristea salută recunoașterea limbii române ca limbă oficială a minorității române din Ucraina

Deputatul Andi Cristea, cunoscut pentru implicarea sa activă în promovarea intereselor comunității românești, a salutat succesul diplomatic major al României la Kiev, reprezentat de recunoașterea limbii române ca limbă oficială a minorității române din Ucraina. În urma celei mai recente postări de pe Facebook, acesta a subliniat importanța eforturilor premierului Marcel Ciolacu în ceea ce privește relațiile bilaterale cu Ucraina.

„Ne mândrim cu realizările premierului Marcel Ciolacu în planul relațiilor bilaterale cu Ucraina! O schimbare majoră și istorică s-a produs: Ucraina a recunoscut inexistența limbii moldovenești, consfințind astfel româna ca unică limbă pentru TOATĂ minoritatea românească de pe teritoriul său,” a scris pe Facebook deputatul PSD.

Andi Cristea a explicat, de asemenea, implicațiile concrete ale acestei decizii istorice:

„Înlăturarea conceptului de limbă moldovenească – o invenție de sorginte sovietică – face ca limba română să fie singura oficial recunoscută pentru minoritatea română din Ucraina.

Nu mai avem două minorități, una moldovenească și una română, ci o comunitate UNIFICATĂ, ROMÂNĂ, care vorbește ACEIAȘI LIMBĂ ROMÂNĂ.

Această unificare consolidează identitatea românească și drepturile comunității noastre în Ucraina, sprijinindu-i pe aceștia în accesul la politicile publice destinate minorităților naționale.

În plus, după ședința de guvern comună de la Kiev, se observă o atitudine DE TIP EUROPEAN față de comunitatea noastră, cu promisiuni clare privind educația în limba română și serviciile religioase.

Un pas înainte în consolidarea și protejarea identității românești!”

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri la Kiev, că limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina va fi limba română, nu limba moldovenească. Această decizie reprezintă o victorie semnificativă pentru comunitatea românească din Ucraina și un pas important în consolidarea și protejarea identității lor culturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button