POLITICĂ

Revenirea economică, un vis! România a avut a doua cea mai pronunțată scădere economică din UE.

România se află într-o situație deosebit de îngrijorătoare din cauză că Guvernul Orban nu a luat măsuri de sprijinire a economiei așa cum s-a întâmplat în alte state din Uniunea Europeană.  România se află în prăpastie din punct de vedere economic, iar ”marea creștere” cu care se laudă Orban este, de fapt, o mare scădere.

Este adevărat că o scădere a economiei s-a înregistrat în toate statele europene, însă datorită modului în care guvernele celorlalte state au intervenit în economie, multe dintre ele înregistrează o revenire considerabilă. Evident că măsurile țintite către acele sectoare ale economiei care au fost cele mai afectate au cântărit mult în revenirea economiei în celelalte state europene.

În cazul nostru, în timp ce ministrul Florin Cîțu se laudă cu faptul că guvernul PNL a administrat foarte bine economia și că pentru Români nu ar fi existat un guvern mai bun care să gestioneze situația economică, datele oficiale îl contrazic categoric. Rezultatele sunt chiar mai slabe decât anticipau analiștii. Cel de-al patrulea trimestru va fi cu siguranță fi și mai problematic pentru economie. Multe dintre activitățile economice au fost deja închise de guvern în diverse locuri din țară, iar previziunile pentru decembrie sunt din ce în ce mai sumbre.

În ritm trimestrial, România a înregistrat printre cele mai mari diferențe între căderea din Trimestrul 2 (-12,2%) și revenirea modestă din Trimestrul 3 (+5,6%). Deși nu a avut o pierdere foarte mare în perioada de lockdown din primăvară, comparativ cu celelalte state,  România înregistrează și printre cele mai slabe recuperări de peste vară.  Economia noastră  a contabilizat în  Trimestrul al III-lea o scădere de -6%, cea mai adâncă din UE, după cea a Spaniei  de -8,7%.

Tocmai de aceea noi credem în necesitatea implementării unor măsuri urgente care să genereze venituri suplimentare la buget, pe de o parte și să sprijine companiile pentru menținerea și crearea de noi locuri de muncă, pe de cealaltă parte. Companiile românești au nevoie de sprijin pentru a continua activitatea și pentru a păstra locurile de muncă.  Printre cele mai importante măsuri cuprinse în Programul de Guvernare propus de noi se numără:

  • Un program de 2 miliarde de Euro pentru companiile strategice care să implice acordarea de împrumuturi de stat garantate cu acțiunile companiilor din aceste domenii (energie, comunicații, farma);

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button