POLITICĂ

Ministrul Culturii a prezentat omologilor săi din UE obiectivele şi interesele României

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a participat la Angers la Consiliul informal al miniştrilor Culturii, în cadrul căruia s-a semnat un mesaj care îndeamnă la încetarea urgentă a conflictului din Ucraina, ocazie cu care a fost subliniată contribuţia României la primirea şi sprijinul refugiaţilor ucraineni, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES de Ministerul Culturii.

„Au fost zile pline, care ne-au oferit ocazia să comunicăm succesele, dar şi problemele sectorului cultural din România şi să ne transmitem cu claritate obiectivele şi interesele într-o Europă unită, dar aflată, încă, în faţa unor provocări majore”, a declarat Romaşcanu, potrivit comunicatului.

Programul celor două zile ale vizitei a cuprins întrevederi cu Roselyne Bachelot, ministrul francez al Culturii, şi Vera Jurova, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

În cadrul întrevederii cu Roselyne Bachelot, s-a discutat despre susţinerea programelor propuse de Preşedinţia franceză a Consiliului UE, în special cele din domeniul media şi audiovizual, patrimoniu şi susţinerea lecturii, precum şi despre sprijinul Franţei pentru organizarea unei mari expoziţii Picasso, la Bucureşti, la iniţiativa Muzeului de Artă Recentă din Bucureşti. De asemenea, au continuat discuţiile privind instituirea unui fond cultural româno-francez în beneficiul sectorului cultural din ţara noastră.

Discuţiile cu vicepreşedintele Comisiei Europene au vizat modul de sprijin al presei atât în raport cu marile platforme, cât şi prin oferirea de protecţie în faţa influenţelor şi a ştirilor false, precizează Ministerul Culturii.

„Am insistat şi am găsit deschidere pentru a identifica modul de a constitui fonduri la nivel european şi local, din surse diverse, pentru a sprijini dezvoltarea media şi pentru o compensaţie financiară corectă a jurnaliştilor”, a declarat Lucian Romaşcanu.

De asemenea, s-a discutat şi despre accederea României în spaţiul Schengen. „Accesul în Schengen ar trebui să devină realitate în foarte scurt timp, iar renunţarea la MCV este aproape, urmând ca acesta să fie înlocuit cu condiţionalităţi similare cu ale altor state europene”, a transmis ministrul Culturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button