EDUCAȚIEFără categorie

Absolvenții de clasa a opta au ocazia de a deveni salariaţi și a obține calificare pentru o profesie căutată de fabrici – VIDEO

Absolvenţii clasei a VIII-a din toată ţara şi adolescenţii din Republica Moldova care au terminat clasa a IX-a au şansa ca în următorii ani, în paralel cu şcoala, să înveţe o meserie, apoi să le fie asigurat un loc de muncă.

În perioada 4 – 8 iulie 2022, în toată România, se fac înscrierile pentru învăţământul profesional dual.

În acest context, Liceul ”Dimitrie Filipescu”, împreună cu cele mai mari 15 firme din Buzău, unele internaţionale, şi autorităţile locale, au creat un parteneriat exclusiv prin care să pregătească muncitori de înaltă calificare pentru industria buzoiană. 

Primăria municipiului Buzău şi companiile din Buzău asigură condiţii unice pentru absolvenţii de clasa a VIII-a din România şi cei de clasa a IX-a din Republica Moldova, oferindu-le 500 lei pe lună, bursă pe toată perioada de trei ani cât durează şcoala, cazare şi mâncare gratuite în cadrul liceului.

Beneficiază de asemenea de transport gratuit cu autobuzele societăţii ”Transbus” Buzău şi de un loc de muncă asigurat prin contract la una din firmele cu care s-a semnat parteneriatul.

Elevii pot opta pentru numeroase calificări căutate pe piaţa forţei de muncă, de la sudor, operator la maşini cu comandă numerică, strungar, lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, mecanic utilaje şi instalaţii în industrie, mecanic auto, fierar betonist, până la electrician auto, electrician exploatare joasă tensiune, electromecanic, 

Elevii de gimnaziu mai pot alge să înveţe apoi să lucreze ca specialist în instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, operator chimist maşini prelucrare mase plastic, operator la prelucrarea maselor plastice termoplastice, operator industrie alimentara sau dulgher.

De asemenea, elevii buni la învăţătură pot continua liceul la seral, iar în situaţia în care îşi obţin Bacalaureatul, pot fi susţinuţi cu burse pentru terminarea unei facultăţi tehnice şi de a deveni ingineri.

”Meritas este primul pas pe care Primăria Municipiului Buzău, împreună cu școala și împreună cu agenții economici foarte performanți din municipiu și din județ, îl face pentru a ține tinerii acasă, a le permite să devină performanțe aici, de a învăța o meserie.

Avem Școala Meritas, care va începe în luna septembrie, iar Primăria Municipiului Buzău, prin parteneriatul cu agenții economici, va oferi 500 de lei pe lună bursă elevilor înscriși, cazare gratuită, mese gratuite, transport gratuit și, foarte important, formare cu mentori, pe lângă cadre didactice din Liceul Tehnologic D. Filipescu, formare cu mentori în companiile unde vor face practică, mentori pregătiți să-i primească, pentru că noi am identificat aici, n-aș pune o problemă, nicio provocare.

În momentul în care ajung să facă practică la companii, întâlnesc oameni fără pedagogie. Și se trezesc că de fapt, nu mai sunt interesați să devină mecanici, să devină sudori, să devină strungar, pentru că nu au înțeles mare lucru din ce se întâmplă și din ce oportunități ar avea.

Și atunci noi, Primăria, pentru că ne dorim să atragem, să ținem tinerii aici acasă și să-i atragem să muncească aici, ne-am gândit că este momentul să pornim acest proiect ambițios. Începem la D. Filipescu, avem 90 de locuri disponibile pentru programul Meritas și vrem să extindem și să avem un adevărat centru de excelență în învățământul profesional dual, pentru că avem și o zonă industrială dezvoltată, performantă, au unde să lucreze la Buzău.

Partenerii din mediul de business sunt extrem de deschiși să susțină acest program și, bineînțeles, pentru a atrage tinerii vom avea nevoie și de învățământ superior, pentru că, așa cum știți, Buzău în acest moment nu ar învățământ superior de stat și atunci vrem să dezvoltăm acest palier pe partea tehnică și este această mare nevoie, pentru că vorbim de România Inteligentă. România Inteligentă își ține profesioniștii acasă și formează în domenii tehnice.

Tinerii, asta ne arată și studiile, de la an la an nu mai sunt interesați în mare măsură pentru a merge spre meserii tehnice. Există și acest miraj al străinătății, există și acest miraj al profesiilor nou apărute, dacă le pot numi astfel. Foarte mulți se gândesc că acum, cu internetul, poți să câștigi mult mai facil decât să muncești în fabrică.

Prin acest program, vrem să le arătăm tinerilor cu exemple concrete, adică tineri care au acum 19-20 ani și deja lucrează, că este foarte fain și tot cu tehnologie se lucrează, nu nu mai înseamnă o meserie ce era 100% acum 40-50 de ani, au și parte de device-uri acolo, au parte, bineînțeles, de oportunități, inclusiv de a câștiga foarte bine din punct de vedere financiar, pentru că știm că și acest contează foarte mult acum și vrem să-i stimulăm, să rămână aici, în comunitate și bineînțeles, să împiedicăm această sângerare pe care o are acum România, de de meseriași, de specialiști, pentru că ne vom trezi și deja se simte acest flux, că va trebui să aducem noi din afară, ai noștri sunt plecați în alte părți”, a explicat Oana Matache, viceprimar al municipiului Buzău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button