POLITICĂ

Deputatul social-democrat, Laurențiu Țepeluș, despre legile educației

Legile educației sunt în acest moment subiect de discuții aprinse în cadrul coaliției de guvernare.

 Printre politicienii care au luat atitudine față de acest subiect se numără și deputatul PSD de Buzău Laurențiu Țepeluș, de profesie cadru didactic. Într-o postare pe Facebook, deputatul Țepeluș a subliniat ce obiective trebuie avute în vedere la elaborarea unui nou cadru legal care să reglementeze educația în România.

Legile Educației sunt, și nu cred că sunt subiectiv când spun asta, printre cele mai importante, dacă nu chiar pe primul loc, legi ale României.

De aceea, trebuie dezbătute, adaptate și adoptate pentru ca ele să răspundă nevoilor reale din educație, să nu mai fie nevoie de sute de modificări.

PSD are următoarele obiective esențiale, strategice, de mare importanță pentru copii și părinți, în privința proiectelor Legilor Educației;

𝟭) Acces neîngrădit la educație pentru toți copiii;

𝟮) Combaterea abandonului școlar;

𝟯) Importanța pregătirii viitoarei forțe de muncă, respectiv calificarea în funcție de cerințele pieței muncii

𝟰) Dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc.

o Analiza pe care PSD a făcut-o până acum asupra proiectelor de lege concepute de ministerul Educației a evidențiat necesitatea corectării câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor.

o 𝗔𝗱𝗺𝗶𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗶̂𝗻 𝗹𝗶𝗰𝗲𝘂; PSD nu va accepta o formulă care restrânge drastic accesul copiilor la educație de calitate; este cel puțin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile admiteri, cu propriile subiecte pentru că ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției.

o 𝗣𝗿𝗼𝗯𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗯𝗮𝗰𝗮𝗹𝗮𝘂𝗿𝗲𝗮𝘁: PSD privește cu multă rezervă înmulțirea probelor de examen, așa cum e propusă în proiect.

o 𝗗𝗲𝘀𝗳𝗶𝗶𝗻𝘁̦𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗹𝗶𝗰𝗲𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗲𝗱𝗮𝗴𝗼𝗴𝗶𝗰𝗲 𝘀̦𝗶 𝗺𝗼𝗱𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗶̂𝗻𝘃𝗮̆𝘁̦𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿; nu e o soluție, mai ales în condițiile lipsei acute de profesori dedicați.

o 𝗜̂𝗻𝘃𝗮̆𝘁̦𝗮̆𝗺𝗮̂𝗻𝘁𝘂𝗹 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 care, după opinia noastră, ar trebui să țină cont inclusiv de realitatea bazei noastre școlare.

o Nu în ultimul rând, 𝗟𝗲𝗴𝗲𝗮 𝗘𝗱𝘂𝗰𝗮𝘁̦𝗶𝗲𝗶 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝗰𝘂𝗽𝗿𝗶𝗻𝗱𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗽𝗿𝗲𝘃𝗲𝗱𝗲𝗿𝗶 𝗶̂𝗻 𝗰𝗲𝗲𝗮 𝗰𝗲-𝗶 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗲𝘀̦𝘁𝗲 𝗽𝗲 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶𝗶 𝗻𝗮̆𝘀𝗰𝘂𝘁̦𝗶 𝗶̂𝗻 𝗱𝗶𝗮𝘀𝗽𝗼𝗿𝗮. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă trebuie să găsim soluțiile corecte pentru integrarea copiilor născuți și crescuți în diaspora.

Jaloanele PNRR sunt importante, respectarea termenelor este importantă, dar cel mai important este #viitorul#educației copiilor noștri, de aceea trebuie ca în prezent să analizăm temeinic și să adoptăm după o dezbatere reală, aplicată, în care este implicată întreaga societate.„, a transmis domnia sa pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button