POLITICĂ

Gabriel Avrămescu: “Statul trebuie să arate mai mult respect și flexibilitate în relația cu contribuabilul și să gestioneze eficient obligațiile fiscale”

Deputatul Gabriel Avrămescu este coinițiatorul proiectului de lege pentru modificarea Legii numărul 207 din 2015, privind Codul de procedură fiscală, recent adoptată de Parlament și trimisă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis. Această modificare introduce posibilitatea stingerii prin compensare a datoriilor pe care statul le are către contribuabilii care au obținut hotărâri judecătorești definitive, indiferent dacă aceste creanțe ale contribuabilului sunt administrate sau nu de către aceeași autoritate publică.

Prin această opțiune se poate elimina eșalonarea către stat a datoriilor către contribuabilii care au o hotărâre judecătorească definitivă prin care au câștigat restituirea unor drepturi financiare încasate de autorități ale statului.
Prin acest tip de compensare contribuabilii beneficiază de eliminarea riscului întârzierii la plată a obligațiilor fiscale și impunerii unor penalități, în special în cazul obligațiilor curente și viitoare. Pe de altă parte, sistemul public va beneficia de o creștere a eficienței, gestionării și colectării obligațiilor fiscale.

În ultima perioadă există tot mai multe situații în care administrațiile publice locale au pierdut procesele cu contribuabilii proprietari de turnuri de susținere a turbinelor eoliene, pe care primăriile le-au încadrat greșit în categoria clădirilor, pentru care au perceput impozit. Instanțele au stabilit definitiv că impozitul plătit de contribuabili în aceste cazuri este nedatorat, iar primariile au interpretat și aplicat eronat sau abuziv legea. Astfel, conform prevederilor Codului de procedură fiscală nemodificat se impunea ca aceste creanțe să fie reciproce, certe, lichide și exigibile și, de asemenea, să fie administrate de aceeași autoritate publică, adică aceste primării erau obligate să restituie direct sumele puse în sarcină, riscând un blocaj financiar și orice șansă de dezvoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button