CULTURĂ

Obiecte care i-au aparținut Mihaelei Runceanu, într-o expoziție unică. Artista a fost ucisă în 1989.

Ținutele de scenă ale Mihaelei Runceanu sunt câteva dintre piesele unei expoziții temporare ce va aduce în atenție cariera și moștenirea lăsată de artista care a scris istorie în muzica ușoară și pop-rock. Pe 4 mai 2023, Mihaela Runceanu ar fi împlinit 68 de ani. Din păcate, la 1 noiembrie 1989, a fost ucisă, în propria casă, la numai 34 de ani.

Muzeul Județean Buzău anunță organizarea expoziției temporare „Remember Mihaela Runceanu”, eveniment care oferă publicului o oportunitate unică de a descoperi și a se conecta cu moștenirea artistică a acestei inegalabile interprete.

Evenimentul face parte din programul anual de expoziții temporare al instituției de cultură și propune să aducă la cunoștința generațiilor de elevi și adolescenți personalitatea și cariera muzicală a celebrei interprete buzoiene, readucând în același timp în memoria publicului contemporan activitatea sa artistică.

Mihaela Runceanu, o personalitate de excepție a muzicii românești din perioada anilor 1970-1980, a fost una dintre vocile care au scris istorie în muzica ușoară și pop-rock, lansând adevărate șlagăre la nivel național.

Vizitatorii vor avea șansa de a admira o selecție impresionantă de obiecte, printre care se numără ținutele de scenă ale artistei, diplome, scrisori și o colecție bogată de fotografii.

Expoziția va fi completată de obiecte personale care au aparținut Mihaelei Runceanu, oferind astfel o perspectivă aparte asupra vieții sale. De asemenea, evenimentul va purta vizitatorii în atmosfera vibrantă a anilor ’80, perioadă în care Mihaela Runceanu și-a atins apogeul carierei.

În organizarea expoziției, Muzeul Județean Buzău a beneficiat de sprijinul esențial al tatăl artistei, care a pus la dispoziție toate obiectele solicitate de muzeografi.

„Proiectul expozițional nu ar fi fost posibil fără sprijinul domnului Nicolae Runceanu, tatăl artistei, care ne-a pus la dispoziție toate obiectele prezente în sală, precum și o importantă bază documentară reprezentând perioada copilăriei și adolescența fiicei domniei sale”,transmite conducerea Muzeului Județean Buzău.

Un rol deosebit în ceea ce privește partea documentară l-a avut colaborarea dintre Muzeul Județean Buzău și domnul Mircea Nicolau, care a pus la dispoziție informații complete despre biografia artistică și activitatea Mihaelei Runceanu.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 14 iunie – 24 septembrie 2023, în intervalul orar 10.00 – 18.00, de marți până duminică.

Vernisajul va avea loc în data de 14 iunie 2023, ora 10.00 la sediul Muzeului Județean Buzău, str. Aleea Castanilor, nr. 1, municipiul Buzău, sala de expoziții temporare aflată la parter.

Pe 4 mai 2023, Mihaela Runceanu ar fi împlinit 68 de ani. Din păcate, la 1 noiembrie 1989, a fost ucisă, în propria casă, la numai 34 de ani.

Motivul morţii cântăreței a fost în acte jaful, însă mulţi oameni nu au crezut această ipoteză. Unii spun că Mihaela a fost eliminată de Securitate, alţii că nu ar fi plătit taxa de protecţie impusă de figuri ale lumii interlope bucureştene, a menţionat sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button