CULTURĂ

Președintele Consiliului Județean Buzău, prezent la deschiderea Universității de Vară de la Râmnicu Sărat

Duminică, 20 august 2023, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a anunțat deschiderea Universității de Vară de la Râmnicu Sărat, ediția a XV-a, cu tema ,,Viața cotidiană în comunism’’. În perioada 21-25 august 2023, 20 de studenți vor participa la 11 workshop-uri, la proiecții de film, vernisaje și vizite la obiectivele istorico-memoriale din județele Buzău și Vrancea.

La deschiderea Universității de Vară a participat și președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2009 cu rol în analiza, din punct de vedere   științific, a regimului comunism și a consecințelor sale. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc creează, organizează, sprijină proiecte educaționale și de memorie, contribuind astfel la o mai bună înțelegere a importanței drepturilor și libertăților cetățenești în societatea post – comunistă.

„Universitatea de vară de la Rm. Sărat” reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc adresat mediului universitar dar cu diseminare  publică a informațiilor și cercetărilor. Prima ediție a avut loc în 2007 la Rm. Sărat, loc devenit tradițional deja datorită fostei închisori, una dintre cele mai dure din perioada comunistă, denumită și „pușcăria izolării totale”.

Închisoarea a fost închisă oficial în 1963 iar în 2007 a trecut din administrarea Ministerului Culturii în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Consiliul Județean Buzău a devenit partener al Institutului în organizarea „Universității de vară de la Rm. Sărat” încă din anul 2022, conform Hotărârii Consiliului Județean Buzău nr. 96/2022. Luna trecută, consilierii județeni au aprobat un proiect privind asumarea de către Consiliul Județean Buzău a unor responsabilități financiare în limita a 25.000 lei pentru organizarea de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc ediției 2023 a „Universității de vară de la Rm. Sărat”. Suma alocată va asigura decontarea de către Consiliului Județean Buzău, direct furnizorului, a serviciilor de masă pentru participanți. Finanțarea se virează de la bugetul județului Buzău 2023 – Capitolul 51 „Autorități publice executive, Titlul 20.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button