CULTURĂ

Ion Andreescu, la Buzău – 150 de ani de impresionism. Picturi originale ale pictorului Ion Andreescu, la Galeriile de Artă din Buzău

Primăria Municipiului Buzău și Centrul Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman”, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România şi cu Muzeul Naţional de Artă al României, sărbătoresc la Buzău 150 de ani de impresionism prin două evenimente ce vor avea loc luni, 15 aprilie.

Primul  eveniment va începe de la ora 12.30 și constă în vernisajul unei expoziții cu picturi originale ale lui Ion Andreescu la Galeriile de Artă ale Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Buzău. El va fi însoțit de  lansarea ediției a II-a a albumului „Ion Andreescu”, ce îl are ca autor pe  istoricul de artă Radu Bogdan. Albumul este rezultatul a 20 de ani de studiu, prima ediție fiind tipărită în 1969 sub patronajul Academiei Române. Opera cea mai de seamă a lui George Radu Bogdan este monografia „Ion Andreescu”.

Al doilea eveniment este programat pentru ora 14.00, la Pasajul Pietonal Unirii din Buzău. Aici se va deschide o expoziție foto permanentă, de popularizare a operelor pictorului.

Lucrările expuse acum la Galeriile de Artă din Buzău sunt, în mare parte, din arhiva muzeului municipal. Dezbaterea despre pictorul Ion Andreescu și 150 de ani de impresionism (15 aprilie 1874 – 15 aprilie 2024) face parte din seria evenimentelor reunite sub titlul „Reîntoarcerea acasă’’ și a fost moderată de jurnalista Ana Iorga. 

Au participat la dezbaterea culturală Constantin Toma, Primarul Municipiului Buzău, dr. Călin-Alexiu Stegerean, Managerul Muzeului Naţional de Artă al României, prof. univ. dr. Petru Lucaci, Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, prof. dr. Valeriu Şuşnea, Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România – filiala Buzău, dr. Mădălina Mirea, Preşedinte fondator al Fundaţiei „Radu Bogdan” și senatorul Lucian Romașcanu.

„De 7 ani, lună de lună le prezentăm buzoienilor o mare personalitate. Anul trecut am fost plăcut surprins să aflu că Buzăul este cel mai pictat oraș din România. Această implicare ne-a determinat să sărbătorim 150 de ani de impresionism. Avem și o expoziție foto permanentă, cu 25 de lucrări remarcabile ale lui Ion Andreescu, în Pasajul Unirii, din Buzău. La Galeriile de Artă din Buzău, la etaj, se pot admira 22 de lucrări ale pictorului”, a explicat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma

Tot ieri, de la ora 12:30, la Galeriile de Artă, la etaj, a avut loc vernisajul Expoziției „Ion Andreescu’’ cu 22 de lucrări originale, din colecția Muzeului Național de Artă al României, expoziție ce va fi deschisă între 15 și 28 aprilie, în fiecare zi, între orele 11:00 și 17:00. la aceeași oră s-a lansat ediția a II-a a albumului „Ion Andreescu’’, de Radu Bogdan, prima ediție fiind lansată în 1969, de Academia Română, după o muncă a autorului de 20 de ani. Ieri, de la ora 14:00, în Pasajul pietonal Unirii din Buzău, s-a deschis expoziția foto permanentă cu opere de Ion Andreescu.

Ion Andreescu, pictor și pedagog născut la București, în 1850, este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai impresionismului românesc.

A fost profesor de desen la Buzău, începând din anul 1872, mai întâi la Seminarul Episcopal, apoi la Gimnaziul Comunal „Tudor Vladimirescu”, apoi la Școala de Meserii. Astfel a ajuns să picteze foarte mult peisajele buzoiene. Prin inițiativa administrației locale, pictorul s-a întors, în această perioadă, la Buzău, cu ocazia organizării unei expoziții și a altor evenimente importante. În cadrul Conferinţei România Inteligentă „Reîntoarcerea acasă’’ – Marele pictor al Buzăului Ion Andreescu și 150 de ani de impresionism, eveniment organizat ieri, de Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, împreună cu cotidianul Jurnalul, la Galeriile de Artă din Buzău, s-a discutat despre importanța circulației operelor de artă, astfel încât să devină cunoscute cât mai multor oameni, în țară și în străinătate.

Pictorul Ion Andreescu a trăit doar 32 de ani, dar a lăsat o operă impresionantă – nu mai puțin de 240 de lucrări. În anul 1878, pictorul a plecat de la Buzău la Paris, unde a frecvent cursurile academiei private de artă Académie Julian. A pictat foarte mult la Barbizon, în timpul verii, iar acolo l-a întâlnit și pe marele pictor Nicolae Grigorescu, acesta făcându-i și un celebru portret. De la început, lucrările pictorului Ion Andreescu au avut consistența operei autentice, perfecționându-și tehnica în ultima perioadă a vieții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button