EDUCAȚIE

Primarii comunelor buzoiene vor ca șoferii de microbuze să fie plătiți de Ministerul Educației

Primarii din judeţul Buzău solicită Inspectoratului Şcolar şi Guvernului ca şoferii microbuzelor şcolare să fie plătiţi de către Ministerul Educaţiei, în contextul în care salariile pe care le primesc din fondurile administraţiilor locale sunt mici, iar activitatea riscă să fie blocată dacă angajaţii aleg să plece pentru câştiguri mai mari.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a organizat, miercuri, o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) şi cu primarii din judeţ pe tema activităţilor ce vor fi derulate în contextul debutului noului an şcolar 2024-2025.

Poliţiştii au anunţat că, în perioada următoare, vor monitoriza, printre altele, activitatea şoferilor microbuzelor şcolare, cu această ocazie fiind transmise şi câteva recomandări.

„Anul trecut au fost peste 300 de testări pe care le-am efectuat cu aparatele Drager şi DrugTest din dotare şi ne bucurăm că nu am avut niciun rezultat pozitiv. Vom urmări aceste aspecte, este o activitate în scop preventiv pentru a ne asigura că totul se desfăşoară în condiţii optime. În momentul plecării în cursă, să vă asiguraţi din toate punctele de vedere, dacă mijlocul de transport corespunde din punct de vedere tehnic, dacă necesită anumite reparaţii”, a transmis adjunctul şefului IPJ, comisar şef de poliţie, Mirică Valentin.

În cadrul întâlnirii, o parte dintre primarii invitaţi au solicitat IŞJ să notifice Guvernul cu privire la salarizarea şoferilor de microbuze. Potrivit reprezentanţilor administraţiilor locale, sunt diferenţe majore de salarizare între şoferii primăriilor şi cei angajaţi de instituţiile de învăţământ.

„Ne confruntăm cu o situaţie destul de delicată, şoferii au o mare responsabilitate pe umerii lor, copiii. Şoferul meu de pe microbuz nu poate să aibă salariul mare pentru că este angajatul primăriei, are până în 3.000 de lei salariu. Unde găsim şofer profesionist cu o responsabilitate atât de mare care să fie de la ora 7,00 la 18,00 seara la dispoziţia elevilor? În judeţul Buzău sunt două situaţii- primării care au angajaţi la şcoală şi instituţii de învăţământ care au şoferii proprii. Cum se poate ca un şofer plătit de şcoală să câştige un salariu mai mare faţă de cel de la primărie? De ce nu se reglementează să dăm şoferii şcolilor… Nu pot să ţin un şofer cu 2.700 de lei. Vreau din partea Inspectoratului o adresă către Guvern ca şoferii să nu fie în grila noastră de salarizare”, a declarat primarul comunei Movila Banului, Dorin Romică Moise.

Diferenţele majore de salarizare ar putea conduce la blocarea activităţii transportului şcolar în situaţia în care şoferii decid să plece în alte sectoare de activitate, pentru un nivel salarial mai ridicat, susţin primarii.

„Nu cred că putem ţine astfel de oameni. În Europa sunt căutaţi şoferii şi nu sunt plătiţi cu 1.000 de euro, sunt plătiţi cu 4.000 de euro, iar ei nu au nici măcar 750 de euro. Dacă nu se intervine repede, vom pierde aceşti şoferi. Această activitate funcţionează ca o struţo-cămilă, şoferul la primărie care transportă elevii de la şcoală. Nu ştiu de ce ministerul nu este de acord cu aceste angajări la nivel de minister”, a precizat primarul comunei Poşta Câlnău, Sorin Munteanu.

Reprezentanţii IŞJ au răspuns că problema salarizării nu poate fi rezolvată la nivel local, sesizările fiind direcţionate către factorii de decizie.

„Toate aceste probleme cu privire la salarizarea şoferilor nu depind de Inspectoratul Şcolar, noi transmitem ce primim de la dumneavoastră, am transmis tot timpul”, a răspuns inspectorul general adjunct al IŞJ, Dan Popescu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button