ȘTIRILE ZILEI

Momente încărcate de emoție, astăzi, la Gară! Primarul a povestit cine a avut ideea de a aduce locomotiva. (FOTO)

Primăria a organizat, astăzi, un eveniment amplu, în cadrul căruia au fost tăiate panglicile monumentului care marchează situarea Buzăului la jumătatea distanței dintre Polul Nord și Ecuator au fost inaugurate oficial și locomotiva Malaxa, adusă în rondul de la Gară în urmă cu mai puțin de o lună.

Printre invitații la eveniment s-au aflat președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, secretaru de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, Adrian Dupu, senatorul PSD Lucian Romașcanu, dar și președintele PNL Buzău, deputatl Cristinel Romanescu .

Eevenimentul a debutat cu intonarea imnului de stat al României, iar primarul Constantin Toma, alături de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, și de invitații de la București au tăiat panglicile celor două monumente – simbol ale municipiului Buzău.

Primarul Constantin Toma s-a adresat invitaților și buzoienilor prezenți în număr mare la eveniment, povestindu-le cum s-a născut ideea montării unei locomotive în fața Gării. Ochii i s-au umplut de lacrimi în momentul în care a vorbit despre vărul său, inginerul Ștefan Mihai, cel acre este de fapt părintele acestei idei:

”Anul trecut cred că pe la sfârșitul lunii aprilie, domnul inginer Ștefan Mihai, vărul meu, mi-a spus, iubitor de istorie, și cel care m-a inspirat să devin inginer și să iubesc istoria, mi-a spus că anul viitor (n.r. 2020) se împlinesc 150 de ani de prima cale ferată la Buzău și cred că ar trebuie să sărbătorim într-un fel. L-am întrebat ce ar trebui să facem și mi-a spus că va încerca să facă rost de o locomotivă din patrimoniul național cultural. Uitasem de această discuție, dar pe la finalul lunii iulie, anul trecut, m-a sunat și m-a chemat de urgență în Gara Buzău. Când am venit ”frumusețea” asta era pe peronul din față. Am avut așa o emoție, ceva extraordinar.”, a povestit primaurl Toma.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a aflat printre cei acre au luat cuvântul, iar în expunerea sa l-a descris pe Constantin Toma ca fiind o adevărată locomotivă a cărei energie pozitivă atrage oamenii:

„Cred că alături de București, Constanța, Brașov și Giurgiu, Buzăul este unul dintre puținele orașe care se află de acum 150 în elita țării din acest punct de vedere. Astăzi, din păcate, calea ferată din România este mult rămasă în urmă față de standardele europene și față de nevoile țării. Ca să rămânem metaforic în domeniul căii ferate, Constantin Toma este o adevărată locomotivă a cărei energie pozitivă atrage oameni, proiecte de dezvoltare și imprimă mai ales o viziune a acestei zone”, a spus Marcel Ciolacu.

Cu aceeași ocazie s-au lansat și două volume de carte, fiecare dedicat câte unuia dintre cele două obiective inaugurate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button