POLITICĂ

Guvernul României sărbătorește Ziua Mondială a Sănătății bătându-și joc de medicii de familie!

Azi, de Ziua Mondială a Sănătății, mi-ar fi plăcut să abordăm cu toții numai acele aspecte pozitive care privesc această profesie absolut vitală pentru întreaga omenire.

Cu atât mai mult în toată această perioadă în care cadrele medicale, expunându-și propria viață și făcând sacrificii inimaginabile, sunt singurele care s-au pus pavăză pentru noi între viață și moarte. Este prea puțin și prea mic să ne manifestăm prin vorbe recunoștința, respectul și suportul pentru toate cadrele medicale, soldați în linia întâi și îngeri în același timp. Personal, cred că avem nevoie să arătăm toate acestea prin fapte. Tocmai de aceea, azi, fac un apel la Guvernul României de a nu uita de rolul și importanța medicilor de familie! Doamnelor și domnilor de la guvernare, mai este, oare, necesar să vă argumenteze și să vă explice cineva ce înseamnă activitatea unui medic de familie în general și a acestei activități în special în pandemia pe care o traversăm?

De câte argumente, explicații și apeluri mai aveți nevoie?!

Vă lăudați cu campania de vaccinare și nu mai știți cum să prezentați zilnic marile dumneavoastră realizări. Dar uitați, stimate doamne și stimați domni, că aceste centre de vaccinare, unde, și în acest caz, v-ați degrevat de responsabilitate, punând presiune pe autoritățile locale pe care le-ați lăsat fără sprijin, nu pot funcționa fără toată munca pe care medicii de familie o depun! Ați știut să ieșiți public la modul cel mai demagogic posibil, anunțând că medicii de familie, așa cum este și firesc, vor fi plătiți pentru munca, implicarea și riscul la care se supun. Însă, în timp ce vă ridicați singuri osanale și statui, ați uitat să spuneți că sumele oferite, care din start nu reflectă în mod corect valoarea muncii medicilor de familie în campania de vaccinare, în final, după multele calcule de taxare și impozitare, ascunse după declarații populiste și scheme alambicate, ajung la un nivel mizerabil. O adevărată bătaie de joc la adresa medicilor de familie! O desconsiderare colosală pentru întregul corp medical care se luptă singur cu pandemia în timp ce dumneavoastră le aruncați firimituri pe care le prezentați sub formă de diamante ale coroanei.

Din nou, și în această privință, preferați să tăceți, să creați confuzie, să pasați indirect vina către autoritățile locale devenite țap ispășitor pentru toate greșelile și incompetența dumneavoastră. Din nou, faceți declarații trunchiate ca să vă satisfacă nevoia de imagine. Realitatea arată însă că medicii de familie din centrele de vaccinare ajung în final să fie plătiți cu sume mizere pentru că atâta respect, recunoștință și valoare le acordați dumneavoastră. Ei muncesc. Ei se supun tuturor riscurilor. Ei sunt cei care au grijă de noi toți, iar dumneavoastră culegeți roadele muncii lor. Responsabilitatea de a-i plăti și vina de îi batjocori vă aparțin în mod direct!

Suntem bine datorită medicilor, nu datorită dumneavoastră. Dacă ar fi fost așa, am fi fost demult sortiți pieirii.

Singurele merite și singurele aspecte funcționale ale campaniei de vaccinare sunt datorită medicilor plătiți mizerabil și nesprijiniți cu nimic! Nu datorită dumneavoastră care, în loc să susțineți financiar și din toate punctele de vedere acești eroi, preferați să plătiți zeci și sute de secretari de stat, consilieri, șefi și șefuți de cabinete. Dar aveți pretenția ca centrele de vaccinare să fie funcționale și performanțe. Aveți pretenția de a cere fără a oferi nimic!

Nu mai pozați în eroi! Faceți ceea ce trebuie! Și faceți acum. Medicii de familie au nevoie să fie plătiți în raport direct cu tot ceea ce fac. Toate cadrele medicale din România au nevoie de suport real, nu de declarații demagogice și mincinoase.

Aviz și pentru ziua de azi când veți umple spațiul public cu urări prin care, chipurile, vă arătați grija și respectul la adresa cadrelor medicale.

P.S. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, are 21 de consilieri. Oare, îi plătește cu aceleași sume mizerabile cu care sunt plătiți medicii de familie din centrele de vaccinare?!

Senator PSD de Buzău,

Liliana Sbirnea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button