SPORT

Buzoianul Cornel Penu, supranumit „portarul de aur al handbalului românesc”, a revenit la Buzău pentru evenimentul care i-a fost dedicat

Fostul portar de handbal, de două ori campion mondial cu naţionala României, Cornel Penu, a revenit, marți, la Buzău, pentru a participa la un amplu eveniment organizat de Primăria municipiului Buzău alături de Liceul Sportiv, în cinstea sa.

Cornel Penu s-a născut la Galați pe 16 iunie 1946, dar şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în Buzău, iar debutul în handbal l-a făcut tot la Buzău, după care și-a continuat cariera sportivă la Galaţi şi apoi la Dinamo Bucureşti, fiind jucător de bază şi la echipa naţională.  

Supranumit și „portarul de aur al handbalului românesc”, Cornel Penu a fost desemnat personalitatea lunii iunie, de către Primăria Buzău în proiectul privind promovarea personalităţilor buzoiene.  

„Emoţiile sunt foarte mari. Vreau să mulţumesc pentru faptul că am ajuns să fac parte din galeria cetăţenilor de onoare ai Municipiului Buzău. Cu această ocazie vreau să-i încurajez pe toţi sportivii de LPS Buzău şi pe băieţi şi pe fete. Fotbalul mondial a fost dominat în anii ’70 – ’80 de Brazilia iar handbalul mondial de România. Eu cred că avem şanse să revenim în elita handbalului mondial cu aceşti copii. Sunt sigur că printre ei sunt unii care mâine ar putea ajunge campioni mondiali cu naţionala României”, a precizat Cornel Penu.

Primarul Buzăului, Constantin Toma, a explicat că evenimentul face parte din seria de manifestări educative menite să inspire elevii şi sportivii buzoieni.   „Buzăul vă iubeşte şi vă mulţumeşte, domnule Cornel Penu, pentru că aţi revenit acasă. Încercăm prin astfel de acţiuni de promovare a unor personalităţi, să aducem în faţa elevilor modele pentru a se inspira. Cornel Penu face parte din această categorie a personalităţilor remarcabile pe care le-a dat Buzăul”, a pecizat primarul Constantin Toma.  

Pentru a marca momentul, elevii Liceului cu Program Sportiv Buzău au prezentat un meci demonstrativ. Meciul a fost arbitrat de arbitri internaționali.

Pe pagina sa de Facebook, viceprimarul Oana Matache a postat cîteva însemnări pe marginea evenimentului, subliniind printre altele că „planul educațional al municipiului Buzău include atragerea copiilor către sport, iar oportunitatea de a cunoaște ,,super-eroii” din sport îi ajută să facă un pas înainte către acest deziderat.”

Cornel Penu s-a născut la Galaţi, dar copilăria şi adolescenţa şi le-a petrecut la Buzău. A urmat cursurile Şcolii Generale nr. 8 , Liceul ”Bogdan Petriceicu Hasdeu”, apoi Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini din Galaţi.   În clasa a V-a a fost descoperit de către profesorul de Educaţie Fizică, fiind cooptat în echipa de handbal a şcolii, căştigătoarea locului I pe ţară la campionatul şcolar din 1962.  

A fost şi component al echipei Clubului Sportiv Şcolar Buzău. A fost selecţionat în echipa de tineret a României, campioană mondială de tineret în 1967 în Olanda, în acelaşi an a luat medalia de bronz la Vesteras.   În 1965 a căştigat „Trofeul Carpaţi”, în 1969 a fost campion mondial universitar, iar în 1970 campion mondial la Paris şi în 1974 la Berlin. A fost medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Munchen şi cu argint la Montreal.   Cornel Penu a ajuns dublu campion mondial cu selecţionata de seniori a României în 1970 în Franţa şi în 1974 în Republica Democrată Germană.   Penu este considerat cel mai mare portar de handbal al României din toate timpurile, iar în anii ’70- ’80 a fost considerat timp de ani buni cel mai valoros portar de handbal din lume.   Cornel Penu a făcut parte din lotul echipei naţionale de handbal care a fost medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Montreal în 1976 şi cu bronz la Olimpiada dc la Munchen.   În 1972, a participat la Campionatul Mondial din Danemarca (1978) şi din Republica Federală Germană (1982), fiind selecţionat de peste 200 de ori în echipa naţională a României şi de 3 ori în echipa lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button