ADMINISTRAȚIE

De azi, „o singură inimă bate pe cele două maluri ale Prutului!”

Județul Buzău s-a înfrățit cu municipiul Chișinău, dar și cu sectorul Botanica al acestuia. Un acord în acest sens a fost semnat astăzi, în cadrul unei ceremonii festive, de către Consiliul Județean Buzău și reprezentanții Primăriei Chișinău.

Marți, 15 iunie 2021, aleșii județului au fost convocați într-o ședință extraordinară care a fost urmată de un eveniment festiv în cadrul căruia s-a semnat Acordul de cooperare între Consiliul Județean Buzău şi municipiul Chișinău-Sectorul Botanica.

Potrivit lui Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, prin Acordurile de cooperare semnate astăzi, județul respectiv a devenit frate cu municipiul Chișinău și cu Sectorul Botanica al municipiului Chișinău.

„O singură inimă bate pe cele două maluri ale Prutului! Este o continuare și o întărire a angajamentului nostru față de păstrarea tradițiilor din România și Republica Moldova, o nouă dovadă că adevăratele valori comune nu trebuie să dispară, ci să devină de neprețuit, odată cu trecerea timpului. Buzăul este primul județ din România care semnează un Acord de cooperare cu Municipiul Chișinău. Proiecte precum „Zilele Chișinăului la Buzău” – un festival pe care îl vom organiza anul acesta în luna septembrie sau amenajarea și denumirea unui scuar din Chișinău „Titulescu” vor reprezenta bazele unui început frumos și ale unui parteneriat durabil. Știți deja că sunt un susținător al relațiilor de colaborare dintre cele două țări, consider că nu trebuie să ne uităm trecutul și că istoria lasă o amprentă puternică asupra fiecăruia dintre noi”, a menționat Petre Emanoil Neagu. 

Acordul de înfrățire dintre județul Buzău și municipiul Buzău va avea următoarele prioprități, potrivit documentului semnat de cele două părți:

– asigurarea schimbului de experiență, bunelor practici pentru o activitate eficientă a autorităților administrației publice locale;
– asigurarea comunicării, transparenței și schimbului de informații;
– organizarea de activități comune cu caracter educativ-patriotic, social, cultural și sportiv;
– promovarea și susținerea relațiilor economice, agricole și a proiectelor de infrastructură;
– susținerea sectorului asociativ, a programelor pentru tineret, educație, sănătate, agrement și voluntariat;
– colaborarea în domeniul protecției mediului și amenajării teritoriului;
– susținerea reciprocă pentru realizarea proiectelor investiționale de interes public și privat;
– promovarea măsurilor de încredere și relațiilor de parteneriat transfrontalier
.

Pretorul sectorului Botanica, Diana Guba, speră ca acordul semnat marți să nu rămână unul doar pe hârtie, ci să fie o înfrățire care să aibă rezultatele scontate, bazată pe sprijin care să ducă la promovarea tradițiilor și a locurilor: ”Semnarea acestui acord este un pas frumos şi important pentru sectorul nostru. Vom colabora, vom face schimb de experienţă, vom valorifica potenţialul sectoarelor noastre. Cum am mai spus, să nu rămână doar pe hârtie.”

Prezent la evenimentul de marți a fost și liderul PSD la nivel național, deputatul Marcel Ciolacu, care a felicitat inițiativa respectivă, materializată prin semnarea acordului respectiv și a subliniat importanța unei colaborări reale între cele două părți implicate:

”Felicit atât pe domnul primar cât și pe domnul Neagu pentru această inițiativă. De fapt, ca și buzoian, la fel ca și dumneavoastră, trăim un moment istoric pentru județul nostru prin această colaborare. Trecutul nu–l putem schimba, dar, ca și oameni de stat, trebuie să ni-l asumăm. Prezentul este o consecință a trecutului. Cel mai important pentru noi este să ne creăm un viitor împreună. Astăzi se va semna un document între România și Republica Moldova, dar, în esență, între români și români. De noi ține cum ne vom creiona acest viitor împreună și cum ne vom respecta și ajuta de acum înainte. Restul este politică. Restul sunt numai lucruri trecătoare. Sunt ferm convins că astăzi nu vom asista la o hârtie A4. Începând de azi, nu numai domnul primar, nu numai președintele Consiliului Județean , dumneavoastră cu toții, consilierii județeni, aveți obligația să puneți în practică documentul pe care reprezentanții dumneavoastră îl vor semna”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button