EDUCAȚIE

Ora de istorie s-a mutat din clasă la Conacul Cândești pentru 70 de hașdeeni care au aflat „Cum trăiau românii în comunism”

70 de elevi ai Colegiului Național B.P. Hașdeu au participat, duminică, la o altfel de oră de istorie a neobositei profesoare Elena Năstăsoiu, care s-a ținut la Conacul Cândești, unde a fost organizată o expoziție inedită, prin intermediul căreia au avut ocazia să redescopere universul spațiului locuit din perioada regimului comunist, dar să prelegerile unor invitați de seamă, despre viața de atunci a românilor.

Au fost invitați ziaristul Tudor Călin Zarojanu, editorialist și collaborator Mediafax, Radio România Cultural și România Liberă, conf. dr. Matei Gheboianu, de la Facultatea de Istorie a Universității București, Daniel Costache, directorul Muzeului de Istorie Buzău, Irina Vlăducă – Marghiloman, nepoata lui Alexandru marghiloman, fostul premier al României în perioada 1918 și avocatul Adrian Mihail Tudorancea și președintele Asociației pentru Schimbare prin Educație și Voluntariat, avocat Simona Ferentz, fostă hasdeiană.

S-au făcut relatări despre decretele anilor `80 privind alimentația raționalizată,  despre Școală și Securitate, despre interdicții, dizidență, cartelele alimentare, modul de adresare obligatoriu din anii `70-`80, despre lectură și cenzură, despre detenția politică și despre dizidenți, despre rolul Bisericii în societate, dar și despre rolul Elenei Ceaușescu în ierahia politică, etc.

  Expoziția a cuprins o parte din obiectele decorative care se găseau în perioada respectivă și care au răspuns nevoii românului din perioada comunistă de a-și înfrumuseța locuințele, de a le oferi identitatea urbană a epocii, obiecte de îmbrăcăminte și de uz casnic, donate chiar de elevii hașdeeni.

„Am încercat să îi aduc pe copii cât mai aproape de istoria recentă, tocmai pentru  că viața de zi cu zi reprezintă o sursă a adevărului istoric. Mărturiile celor care au trăit acele vremuri de tristă amintire ne ajută să întregim imaginea unui regim care a durat peste patru decenii, îngrozitor de mult raportat la scară de durată a vieții unui om. Aceste amintiri aduc în prim plan istoria simțită cu adevărat de români”. Proiectul va continua în colaborare  cu instituții care manifestă interes pentru astfel de activități: Muzeul Județean, Facultatea de Istorie, asociații, fundații etc. Așadar, cei care nu ați reușit să fiți prezenți, vă așteptăm la edițiile următoare”, a relatat profesorul Elena Năstăsoiu, care intenționează ca alături de elevii săi să înființeze un muzeu al comunismului în Colegiul B.P. Hașdeu.

FOTO mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button