Fără categorie

Experții UNESCO au ajuns la Buzău

Cel mai important proiect de turism din judeţul Buzău, care va aduce o recunoaştere internaţională a judeţului, a ajuns la etapa de evaluare din partea evaluatorilor UNESCO. O echipă formată din doi experţi a ajuns, joi, 15 septembrie la Buzău, într-o vizită de lucru care va dura patru zile, în care vor fi evaluate șansele Geoparcului Ținutul Buzăului de a primi statulul de Geoparc UNESCO.

Din proiectul Geoparcului Ținutul Buzăului, susținut de Consiliul Județean Buzău, fac parte 18 comune buzoiene din zonele de deal și de munte ale județului.

Experţii vor merge în teritoriu unde vor avea întâlniri cu reprezentanţi ai partenerilor şi vor vedea la faţa locului ce înseamnă Geoparcul Ţinutul Buzăului. Vizita de lucru se va încheia cu un raport complet pcare va fi înaintat consiliului UNESCO pentru geoparcuri şi apoi UNESCO, foruri în măsură să decidă, pe baza rezultatelorraportului în cauză, dacă lucrurile sunt pe drumul cel bun.

Expertul senior de origine greacă, Ilias Veliakos

Unul dintre cei doi evaluatori este expert senior, se numește Ilias Veliakos, este grec și lucrează într-unul din geoparcurile fondatoare ale reţelei globale UNESCO, în Lesvos Geopark. Nu se află la prima vizită în România. Celălalt evaluator se numește Margaretha Roelfs, lucrează pentru Geoparcul International UNESCO Hondsrug (Olanda) și este un foarte bun profesionist în domeniul geoparcurilor. 

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, consideră că acest proiect este cel mai important pentru turismul județului Buzău

„Beneficiile pentru județul Buzău vor fi însemnate. Statutul de Geoparc UNESCO va atrage turiști din toată lumea. Vom putea atrage fonduri europene, vor crește investițiile private în agroturism și nu numai. Eu zic că e ultima șansă importantă care ni se oferă. Trenul pleacă din gară, dar putem și noi să ne suim în ultimul vagon, pe ultima scară”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, la întâlnirea de joi, cu cei doi evaluatori UNESCO.

Cei doi evaluatori vor sta la Buzău până duminică – interval în care vor vizita județul și vor verifica dacă sunt îndeplinite criteriile din dosarul depus la UNESCO. Petru a fi eligibil proiectul respectiv trebuie să îndeplinească 99 din 101 criterii.

În ultimele luni, autorităţile din Buzău împreună cu reprezentanţii Ţinutului Buzăului au făcut toate eforturile astfel încât, pe teren, totul să arate cât mai bine. Montarea indicatoarelor turistice a fost o etapă extrem de importantă şi de altfel necesară.

De altfel, până acum s-au făcut paşi importanţi pentru acreditarea UNESCO a Geoparcului Ţinutului Buzăului, iar acest lucru a fost apreciat prin aprobarea acestei vizite de evaluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button