POLITICĂ

Dreptatea lui Cîțu: 10 comune PNL, mai mulți bani decât 77 de localități non-PNL. 0 lei pentru Municipiile Buzău și Râmnicu Sărat. Firimituri pentru comunele administrate de PSD.

O imensă bătaie de joc! Cele 10 localități administrate de primari liberali au primit din Fondul de Rezervă al Guvernului mai mulți bani decât toate celelalte comune la un loc. În total, comunele PNL din județ au primit 4.965.000 lei, în timp ce unitățile administrativ teritoriale cu primari de altă culoare politică, 77 la număr, au primit 4.815.000 lei. Municipiile Buzău și Râmnicu Sărat nu au primit niciun leu. În aceeași situație mai sunt încă 11 localități din județ a căror singură greșeală este aceea că cetățenii care locuiesc acolo nu au votat în 2020 un primar liberal. La împărțirea sumelor singurul criteriu pare să fi fost apartenența primarului la Partidul Național Liberal.

Diferențele dintre sumele alocate UAT-urilor administrate de PNL și PSD sunt imense. Nu s-a ținut cont de numărul de locuitori, de diferențele dintre orașe și comune, nici măcar de mărimea sau nevoile comunităților.

Doar 14.446.000 lei din totalul de 1 miliard împărțit de Guvernul României din fondul de rezervă orașelor și comunelor din România ajung în județul Buzău, dintre care 4.686.000 merg către Consiliul Județean Buzău. 50.000 lei este suma pe care au primit-o cele mai multe comune administrate de social democrați, în timp ce 13 localități, Municipiul Buzău, Municipiul Râmnicu Sărat, Pietroasele, Podgoria, Robeasca, Rușețu, Săhăteni, Sărulești, Gura Teghii, Lopătari, Puiești, Zărnești și Ziduri, au fost complet uitate.

Diferențe uriașe

Exemplele referitoare la criteriul politic după care s-au împărțit banii sunt mai mult decât elocvente:

  • Pardoși (PNL), comună cu aproximativ 400 de locuitori, a primit 400.000 lei, în timp ce Vernești (PSD), localitate cu peste 9.000 de locuitori, a primit doar 50.000 lei.
  • Scutelnici (PNL), localitate cu aproximativ 2000 de locuitori, a primit 600.000 lei. Mărăcineni (PSD), comună cu peste 9.300 de locuitori, doar 50.000 lei.

Social democrații buzoieni sunt indignați

„Pe ultima sută de metri, guvernul Cîțu discriminează comunele conduse de primari PSD. Oare tot ghinion este să locuiești într-o altă comună decât în cele conduse de PNL și UDMR? De 2 ani avem parte numai de rectificări discriminatorii, fără rușine, fără să le pese de cetățenii României!” a declarat primarul comunei Berca, Ionel Dobrița.

Și parlamentarii social democrați buzoieni au luat atitudine, arătându-și indignarea față de împărțirea discreționară a sumelor de bani între UAT-uri. Mai mult decât atât, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că va face plângere penală pentru abuz în serviciu față de toți demnitarii implicați în decizia luată de Guvern.

Nu putem să nu remarcăm cum aceiași lideri care promiteau dezvoltarea județului Buzău, acum condamnă localitățile non-liberale la subdezvoltare și sărăcie. Nu este pentru prima dată când guvernele PNL împart discreționar sumele, anul trecut și Guvernul Orban a favorizat edilii PNL și i-a ocolit pe cei ai PSD.

Biroul de presă al PSD Buzău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button