EDUCAȚIE

„Clasele de inspirație finlandeză”au fost evaluate, miercuri, de Ministrul Educației (FOTO)

Proiectul pilot „Clase de inspiraţie finlandeză”, derulat în premieră naţională în 15 unităţi de învăţământ din municipiul Buzău, a fost evaluat miercuri, la un an de la implementare, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Educaţiei Naţionale şi ai Ambasadei Finlandei în România.

Peste 2.000 de copii din şase şcoli primare şi 9 grădiniţe din sistemul public de învăţământ, precum şi unui număr de 24 de învăţători şi 31 de educatori au avut posibilitatea să experimenteze pedagogia alternativă finlandeză, sistemul educaţional din această ţară fiind considerat cel mai performant din lume.

Ideea implementării acestui proiect a pornit de la necesitatea dezvoltării şi modernizării sistemului educaţional, menţionând că şi-ar dori ca acesta să fie extins la nivelul întregului municipiu şi, totodată, să reprezinte o sursă de inspiraţie şi pentru alte localităţi din ţară.

„Oricât de multe străzi am asfalta şi oricât de multe şantiere am avea în Buzău, fără a ne dezvolta educaţia nu vom avea nicio şansă (…) Educaţia şi cultura sunt doi dintre pilonii dezvoltării unei comunităţi (…) Am fost personal în Finlanda pentru că mi-a plăcut ce au făcut în ultimii zeci de ani pe educaţie, dar nu numai în Finlanda, pentru că ei au creat un curent mondial legat de îmbunătăţirea educaţiei. Înainte de COVID-19 am trimis o delegaţie de la Buzău în Finlanda (…), la unul dintre cele mai mari târguri de educaţie din Europa, iar feedback-ul a fost extraordinar şi atunci am avut curaj, aş putea spune, să iniţiem această premieră naţională legată de îmbunătăţirea educaţiei. Dorim să continuăm acest proces şi, în câţiva ani, toţi copiii de la grădiniţă până la clasa a VIII-a să fie prinşi în sistemul de inspiraţie finlandeză. Cred că acesta este viitorul, pentru că este inacceptabil pentru mine ca român ca la acele celebre teste PISA unul din doi copii să nu înţeleagă ce citeşte şi să nu ştie socoteli de aritmetică simple (…) Sperăm că vom putea schimba ceva aici la Buzău (…) şi, de ce nu, acest sistem să aibă o anvergură naţională (…) Cred că prin acest proiect s-a făcut un pas foarte important pentru Buzău şi şi pentru România”, a declarat primarul Constantin Toma, care a ținut să sublinieze că este o premieră în sistemul public de învăţământ din România.

Cadrele didactice implicate în concretizarea proiectui pilot au declarat că modelele de bună practică preluate din Finlanda au contribuit la îmbunătăţirea „stării de bine” a copiilor şi cadrelor didactice, iar capacitatea de învăţare s-a îmbunătăţit, crescând performanţele la nivelul claselor şi grupelor.

Copiii au fost stimulaţi să îşi dezvolte creativitatea, curiozitatea şi gândirea critică, să dobândească noi deprinderi şi abilităţi, au fost încurajaţi să îşi exprime opiniile şi să devină dezinvolţi, întregul proces educativ desfăşurându-se într-o atmosferă relaxantă, calmă şi prietenoasă.

„Astăzi s-a încheiat primul an de implementare al programului pilot ,,Clase de inspirație finlandeză” din 15 unități de învățământ din Buzău. Felicitări dragi educatori, învățători și directori care ați dăruit timp și suflet pentru a face lucruri bune pentru copiii din Buzău!

Astăzi au venit să sărbătorească această reușită : Excelența Sa Marjut Akola Ambasadoarea Finlandei în România, domnul primar Constantin Toma, promotorul acestui program, doamna Natalia Intotero– președinta Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, domnul Sorin Ion- Secretar de Stat în Ministerul Educației, domnul Radu Szekely– consilier al Ministrului Educației, echipa minunată de experți educaționali coordonată de Ari Pokka, Maaret Viskari și Jouni Kangasniemi, alături de Daniela Palcău-inspector general, deputații Romeo Daniel Lungu și Tepelus Laurentiu care și-au luat angajamentul de a susține demersurile educaționale din Buzău.

Programul implementat la Buzău de Primăria Municipiului Buzău și Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” Buzău a deschis astăzi oportunitatea extraordinară de cooperare între autoritățile locale și cele centrale pentru a aduce în școlile din Buzău educație la cel mai înalt nivel.Programul continuă cu încă și mai mare motivație! Investiția în educație este cea mai bună educație!” , a transmis pe facebook voceprimarul ora;ului, Oana Matache.

SURSA FOTO: Facebook – Oana Matache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button