O nouă înfrângere a lui Ionel Gagu, patronul firmei „Concas”, la Curtea de Apel Ploiești
Săptămâna trecută, Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat în procesul înaintat de firma „Concas” S. A. Primăriei Buzău, pe motiv că refuză să le vândă proprietarilor de case din cartierul „Orizont” terenurile aferente imobilelor, iar hotărârea pronunțată confirmă încă o dată că dezvoltatorul imobiliar a ridicat construcțiile respective pe un alt teren decât acela care i-a fost pus la dispoziție prin hotărârea Consiliului local Municipal.
Prezentăm mai jos un fragment din textul hotărârii la care ne referim, care este cât se poate de explicit:
„Terenul în cauză era proprietatea Consiliului Local al mun. Buzău, în baza Procesului verbal nr. 15625 din 19.11.2001, eliberat de Oficiul de Cadastru Agricol şi Organizarea Teritoriului Agricol Buzău şi Ordinului Prefectului nr. 146/24.07.2001, emis de Prefectura Buzău.
Pârâta arată că prin Ordinul Prefectului nr. 146/24.07.2011 s-a dispus trecerea în proprietatea privată a Mun. Buzău, la categoria „izlaz” a suprafeței de 33 ha teren arabil aflată în administrarea Seribuz SA Buzău.
Însă prin procesul verbal de punere în aplicare a Ordinului Prefectului, Mun. Buzău a preluat altă suprafață de teren, care aparținea Stațiunii de cercetare şi Dezvoltare Legumicolă Buzău, terenul aflându-se în T 31 şi T 32.
Afirmațiile susținute de către pârât sunt confirmate de actele depuse în dosar. Față de această împrejurare, reținem că în mod scriptic, prin raportare la Ordinul Prefectului nr. 146/24.07.2001, terenul amplasat în T 31, nu a fost transferat din domeniul public al statului (administrarea aparținând Stațiunii de cercetare şi Dezvoltare legumicolă Buzău), drept urmare, acest teren nu putea face obiectul Contractului de concesiune.
În mod faptic însă, în condițiile unei preluări defectuoase a suprafețelor de teren, prin Procesul verbal nr. 15625 din 19.11.2001, în loc să se preia suprafața de teren de la Seribuz, a fost preluat în mod nelegal o suprafață de teren de la Stațiunea de cercetare şi Dezvoltare Legumicolă Buzău.
Cele reținute de către instanța civilă, au fost analizate şi de către instanţa penală, care, prin Decizia nr. 1160/12.12.2019, pronunțată de Curtea de Apel Ploieşti, a menținut sentința de fond în ceea ce privește anularea Procesului verbal nr. 15625/19.11.2001 emis de OCAOTA Buzău (prin acest proces verbal, reamintim, s-a dispus preluarea greşită a unei alte suprafețe de teren – nota NN).
Curtea de apel, în urma propriei analize efectuate, a apreciat că terenul în discuție de 33 ha, face parte din domeniul public al statului. Analiza Curții de apel este însuşită şi de către Tribunal, prin prisma analizei proprii, sus menționată.”
Reamintim că reprezentantul dezvoltatorului CONCAS SA, omul de afaceri Ionel Gagu, a dat în judecată municipalitatea și a cerut despăgubiri în valoare de milioane de euro, pentru că a refuzat să le vândă proprietarilor caselor din cartierul „Orizont” terenurile aferente, iar motivul invocat se regăsește în textul hotărârii mai sus citate.
Societatea „Concas” S.A. a intrat în conflict cu Primăria Buzău când secretarul general al municipiului Buzău, Eduard Pistol, a constatat că nu pot fi vândute terenurile de sub clădirile din Cartierul „Orizont” și a dat aviz negativ hotărârii CLM, prin care municipalitatea a permis acest demers, invocând o altă sentință judecătorească, prin care s-a modificat statutul juridic al respectivelor loturi de teren, hotărâre care a făcut ca Primăria Buzău să nu mai fie proprietarul de drept al terenului.