Fără categoriePOLITICĂ

Senatorul Vlad Pufu atrage atenția că A 7 riscă să devină Autostrada „știrbă” a Moldovei

Autostrada Moldovei (A7) ar putea fi dată în folosință până la Bacău în aproximativ doi ani, însă fără un segment de câțiva kilometri, în apropiere de municipiul Buzău. Acest tronson este blocat de contestații.

Zeci de utilaje ale constructorului român, Spedition UMB, care și-a luat angajamentul realizării a zece dintre cele 13 loturi ale Autostrăzii A7, au împânzit zona de lângă Buzău, de la Vadu Pașii spre DN2 E85.

Excavatoarele și buldozerele au început să decoperteze terenul, pe traseul de la Vadu Pașii către DN2 E85 și Râmnicu Sărat, reprezentând primele două loturi din tronsonul Buzău-Focșani.

Senatorul Vlad Pufu a luat poziție, recent, spunând că, din cauza contestațiilor, se poate ajunge inclusiv la reluarea licitației. Într=o postare pe Facebook, Pufu a mai atra atenția că, în condițiile în care toate loturile au fost adjudecate, mai puțin Pietroasele-Buzău, viitoarea autostradă riscă să aibă un gol de câțiva km și să fie ”știrbă”.

Va însemna nu doar o nouă întârziere, dar și riscul de a pierde finanțarea prin PNRR. Practic stăm cu banii în cont, în Trezoreria Băncii Naționale, dar ne împiedicăm în tot felul de tertipuri din acestea, legale, ce-i drept, dar așa sunt procedurile în România. Am spus de multe ori că trebuie scurtat cumva acest traseu, pentru că altfel nu reușim decât să ne facem viața mai amară și să nu ducem până la capăt un proiect care în principiu era realizabil în termen. Riscăm să avem o autostradă știrbă, pentru că doar pe acest lot 3 este un întreg litigiu, din cauza căruia există pericolul să se prelungească încă cel puțin un an. Asta înseamnă că am putea ieși din termene și să pierdem banii europeni!(…)

Pe de o parte adresez un mesaj clar celor din cadrul CNAIR care evaluează ofertele să o facă bine, cu simț de răspundere, ca să nu mai avem astfel de situații! Pe de altă parte, mă adresez constructorilor, mai ales că firma contestatară este din România, mai exact din județul Neamț: dincolo de interesele personale, trebuie să fim și români! Nu putem să punem piedică unui proiect atât de important pentru milioane de români, care poate revigora economic toată Moldova și o parte din Muntenia. Aceeași firmă a contestat licitațiile pe alte două loturi, între Bacău și Pașcani, dar acolo lucrurile s-au tranșat deja. Această firmă poate ar fi trebuit descalificată de la început. Nu are experiență în astfel de proiecte de infrastructură. Eu, într-o astfel de situație, de interes național, m-aș fi retras! Pentru că în acest moment A7 asta este: un proiect de interes național! Un proiect așteptat de jumătate de Românie și de care depinde viitorul a milioane de români!”, ”, arată senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu, ]ntr-o postare pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button