POLITICĂ

Liberalii buzoieni și președintele Consiliului Județean Buzău se bat în replici pe seama unor finanțări din bugetul județului. Primarul Toma a fost și el pus la zid.

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că preşedintele organizației PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu, se poziţionează în afara coaliţiei de guvernare, după ce a afirmat la un post local de televiziune că administraţia judeţeană finanţează proiecte la Chişinău, oraş condus de un primar cu viziuni pro-ruse.

Consiliul Judeţean Buzău a aprobat în şedinţa ordinară de joi alocarea sumei de 320.000 de euro pentru lucrări de reparaţie la Biblioteca Basarabia, din oraşul Soroca, Republica Moldova, şi pentru reabilitarea unui cimitir din Chişinău, în zona bulevardului Decebal. Proiectul a trecut de votul consilierilor judeţeni, fiind aprobat inclusiv deliberali. Cu toate acestea, preşedintele liberalilor buzoieni, deputatul Gabriel Avrămescu a declarat public că suma respectivă este mult prea mare:

„Pentru buzoienii din Brădeanu sau din Lopătari nu sunt bani, dar avem bani pentru bulevardul Decebal şi pasajul subteran de la Chişinău unde primar este domnul Ceban, care este recunoscut ca unealta lui Putin la Chişinău. Aceşti bani sunt alocaţi către Chişinău în condiţiile în care avem austeritate, vorbim de chibzuirea banului public. Păi noi în loc să terminăm lucrările din judeţ, noi tot acolo dăm bani? 250.000 de euro, adică în jur de 1,25 milioane lei. Putem să facem în Buzău o creşă, că nu avem creşă, poate chiar o grădiniţă”, a declarat preşedintele PNL Buzău, Gabriel Avrămescu, în cadrul unei emisiuni la postul local de televiziune Focus Tv.

În replică, preşedintele CJ, Petre Emanoil Neagu, a organizat vineri o conferinţă de presă în care a ținut să sublinieze că investiţiile fac obiectul unor obiective strâns legate de istoria românilor:

„Noi, Consiliul Judeţean Buzău, în 1992 am făcut o înfrăţire cu raionul Soroca, în urma acestei înfrăţiri a luat fiinţă o bibliotecă, Biblioteca Basarabia. S-a dus carte românească, în acest moment sunt probleme la acoperişul clădirii şi sprijin ca această clădire să nu se ruineze. Ce vrem să facem, să rămână statuia lui Stalin, a lui Lenin în continuare şi să nu ducem niciun pic de românism acolo? Banii care sunt alocaţi acolo sunt pentru reabilitarea cimitirului unde sunt îngropaţi ostaşi care şi-au vărsat sângele pentru reîntregirea neamului. Nu îl susţin pe Ceban, nu este treaba noastră”, a afirmat Petre Emanoil Neagu.

Preşedintele CJ a mai spus și că liderul liberalilor buzoieni se poziţionează în afara coaliţiei de guvernare, prin astfel de critici.

Contrele dintre social-democratul Petre Emanoil Neagu și liderul liberalilor buzoieni, deputatul Gabriel Avrămescu, au continuat și după conferința de presă făcută dimineață de președintele Consiliului Județean Buzău.  După cîteva ore, deputatul Gabriel Avramescu, a organizat o conferință de presă la sediul partidului, cadrul căreia a făcut mai multe afirmații tăioase atât pe marginea sumei alocate de CJ moldovenilor, cât și la adresa primarului municipiului Buzău, Constantin Toma.

Deputatul Avrămescu a afirmat că a fi într-o alianță înseamnă să te consulți pe marginea proiectelor supuse votului într-o ședință, lucru care se întâmplă la București, dar nu și la Buzău și a mai spus că în coaliție fiecare parte are dreptul la propriile puncte de vedere. Legat de colaborarea cu PSD Avrămescu a afirmat că este una interesantă: „Județul Buzău nu este vreun județ în afara României. Și în județul Buzău vor trebui respectate aceleași reguli ca și la nivel național. Uitați-vă și dumneavoastră ce se întâmplă și în alte județe! Vedeți în Iași ce se întâmplă! Faceți o analiză! Faptul că ne exprimăm niște puncte de vedere cu privire la modul în care se desfășoară niște lucruri în administrația de la municipiu sau de la județ, asta nu ar trebui să supere pe nimeni. Ba, dimpotrivă, ar trebui să se bucure că le mai dăm idei, că suntem un partid creativ. Am demonstrat asta până acum. Ați văzut câți epigoni avem în ultima vreme, toate acțiunile noastre sunt în ultima vreme replicate și le mulțumim colegilor noștri pentru încredere și pentru faptul că au de la cine să se inspire!”

Senatorul PNL Vlad Pufu a explicat, în aceeași conferință de presă la care a participat alături de Gabriel Avrămescu, că decizia luată la nivel național de a se forma această Coaliție de guvernare a fost una bună, care a scos România, cu bine, din această iarnă plină de provocări, pe de o parte din cauza crizei economice, iar pe de alta, din cauza războiului de la granița cu Ucraina:

„Nu și-a vândut nimeni sufletele, niciunul dintre partenerii de coaliție. Avem aceleași platforme-program, ne respectăm electoratele. Cel puțin noi. Coaliția s-a făcut pentru România. Știți foarte bine ăîn ce criză eram, iar atunci nici nu anticipam că urma să avem o criză de război și una energetică. Cu coaliția asta mare s-a trecut această iarnă cu bine, gestionând foarte bine problemele românilor pe zona de energie și problemele geopolitice. Pentru că, așa cum știți, suntem foarte aproape de granița cu Ucraina. Avem o graniță de 620 de kilometri, iar eu zic că până la această oră, rostul acestei coaliți se justifică. Imaginați=vă o românie în care era o hărmălaie politică în tot anul ce a trecut, în care nu reușeam să ne mai înțelegem și era o anarhie din care nu știam cum vom ieși”

Gabriel Avrămescu nu l-a uitat nici pe primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, care a ieșit, luni, într-o conferință de presă și a anunțat că un consilier din opoziție i-ar fi făcut o plângere penală care a dus la blocarea rambursărilor din fonduri europene pe proiectele aflate în derulare la nivelul municipiului Buzău.

Avrǎmescu a afirmat că liberalii nu i-au făcut nicio plângere lui Toma, cu toate că au solicitat date despre lucrările aflate în derulare și că, în continuare nu au acces la o mare parte dintre acestea, iar Primăria nu a lansat nici unul dintre proiectele aflate în derulare în dezbatere publică:

„M-am uitat pe activitatea domnului primar din martie pe Facebook. Ce pot să vă spun <<Dragi buzoieni…>> vă dau o veste proasta, aceea că domnul Toma e încă la conducerea municipiului Buzău. Concluzia, după ce am verificat, este că se finanţează o imagine proprie a primarului Constantin Toma din banii buzoienilor. Buzoienii știu câte contracte sunt pentru imaginea domnului Toma din banii lor, din bani publici? Hai să le arătam! Eu sunt dispus să le arăt. Toate contractele. Chiolhanuri şi petreceri pe bani publici. O să vedeți că vine iunie şi iar o să fie plin de Viorica din Clejani sau știu eu ce alți lăutari care vin să încânte urechile că nasul nu mai au cum că e plin de praf. Vom avea filarmonică şi teatru la Buzău în condițiile în care aveam un teatru la Buzău care este unul dintre cele mai apreciate din țară şi de câte ori am fost aici, sala a fost arhiplină. Astea sunt problemele reale. E adevărat, suntem puțini dar nu ne vom lasă chiar dacă ne înjură. Se plânge că am comenta noi că se fac investiţii. Nu comentăm că se fac, ci cum se fac! Pentru că sunt din banii buzoienilor. Nu vine nimeni cu banii de acasă. Ni se spune mereu că era mai bine când nu se făcea pe vremea domnului Boscodeală. Dar ce Boșcodeală era vre-un liberal și nu ştim noi? Am schimbat gruparea Boșcodelă cu gruparea Metalurgica. Acum, majoritatea angajaților din Primărie şi din instituțiile subordonate sunt foşti angajați ai Metalurgica”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button