ȘTIRILE ZILEI

Cazul „Ciomu” de Buzău gata să bage în faliment Spitalul Județean de Urgență Buzău

Buzoianul căruia i-a fost amputat penisul din cauza unei culpe medicale de la Spitalul Județean de Urgență Buzău a obținut în instanța de fond despăgubiri de 500.000 de euro.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian spune că aceasta este o sumă mult prea mare pentru a fi suportată de unitatea medicală, drept pentru consilierilor județeni li se vor cere votul pe un proiect de hotărâre care vizează achiziționarea serviciilor de consultanță, asistență și reprezentare juridică în dosarul cu pricina.

„Se validează achiziționarea de către Spitalul Județean de Urgență Buzău a serviciilor de consultanță, asistență și reprezentare juridică în Dosarul  nr. 3395/ 200/2020 – Sentința penală nr. 401/11.05.2023, aflat în faza de  declarare apel precum și a tuturor documentelor subsecvente procedurii de achiziție”, se precizează în proiectul de hotărâre.

Conform prevederilor legale, „în situații temeinic justificate, în care activitățile juridice de consultanță, asistență și/sau de reprezentare, necesare autorităților și instituțiilor publice locale nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat în aceste entități, pot fi achiziționate astfel de servicii cu aprobarea consiliilor locale, consiliilor județene, pentru autoritățile și instituțiilor publice locale (…) Condiția prevăzută de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 26/2012 referitoare la «cazul bine justificat» pentru acest tip de achiziție se fundamentează pe: complexitatea speței, de natură penală în principal, latura civilă fiind accesorie acesteia; impactul major al obligației de plată a unor daune morale de 500.000 euro asupra bugetului de venituri și cheltuieli al unității medicale; – necesitatea unei expertize profesionale de natură juridică pentru o astfel de speță, care excede într-o mare măsură ariei de cazuri litigioase gestionate de compartimentul juridic al unității medicale prin cei doi consilieri juridici”, se precizează în proiectul de hotărâre. 

Reamintim că un buzoian căruia, în anul 2014, i-a fost amputat penisul în urma unor manevre greşite de montare a unei sonde urinare efectuate de cadrele medicale de la Spitalul Judeţean Buzău, a primit, de la instanța de fond, daune de 500.000 de euro din partea unităţii medicale.

În iarna anului 2014, buzoianul Costică Maroleanu a venit la Spitalul Judeţean Buzău cu simptomele unei insuficienţe renale. Ulterior, el a fost supus unor manevre de montare a unei sonde urinare, la scurt timp începând să acuze dureri puternice în zona abdomenului. Abia după câteva zile, pacientul a fost consultat de un medic, care a constatat că penisul bărbatului era, în cea mai mare parte, cangrenat. În aceste condiţii, bărbatul a cerut să fie transferat la Spitalul Militar din Bucureşti, unde medicii au constatat că necroza cuprinsese organul genital aproape în întregime şi au luat decizia de extirpării. Buzoianul a depus plângere în instanţă, magistraţii de la Judecătoria Buzău stabilind că bărbatul a fost victima unui caz de malpraxis. Ulterior, bărbatul a cerut despăgubiri unității medicale pentru greșeala celor patru medici implicați în acest incident.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button