CULTURĂ

Buzoienii sunt așteptați la Festivalul Internaţional de Folclor „Plaiurile Mioriţei”

Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Plaiurile Mioriţei”, la care vor lua parte ansambluri folclorice din Bulgaria, Columbia, Croaţia, Grecia, Slovacia, Serbia şi România, a debutat astăzi, la Centrul Muzeal „I.C.Brătianu” din municipiul Buzău.

Evenimentul, care se desfășoară în perioada 25 – 28 iulie, a debutat cu o paradă de costume populare şi va continua pe scena festivalului cu piese şi dansuri folclorice tradiţionale.

În această seară, la ora 18:00, Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău îi invită pe toți buzoienii să ia parte la parada costumelor populare, care va avea loc pe traseul Primărie – Muzeul „I.C. Brătianu”. La 18.30 va avea loc deschiderea festivalului cu un spectacol al ansamblurilor din țările participante.

„Din România vor participa două ansambluri – ‘Ansamblul Folcloric ‘Doina Bărăganului’ din Slobozia şi ‘Plaiurile Mioriţei’ din Buzău. Mâine, la ora 17,00, evenimentul va debuta cu parada ansamblurilor, vom deschide cu imnul fiecărei ţări, iar ansamblurile vor prezenta un program de câte 20 de minute în prima seară. A doua seară şi a treia seară ansamblurile vor evolua rând pe rând la Râmnicu-Sărat, iar vineri este programată gala unde toate ţările vor prezenta un program de 30 de minute. Avem şi meşteri populari în incinta Muzeului Brătianu”, a dprecizat consultantul artistic din cadrul Centrului de Cutură şi Artă, Nina Stamate.

Festivalul a fost întrerupt timp de doi ani din pricina pandemiei.

Anul acesta, la Buzău vor poposi pe scenă, în prima zi de festival ansambluri din Croația, Serbia, Slovacia, Grecia, iar România va fi reprezentată de Ansamblul buzoian „Plaiurile Mioriței”. Vor fi și alte câteva ansambluri cunoscute din județul Buzău, precum „Plai cu dor”, de la Plaiul Nucului, și Ansamblul folcloric „Balada”, al Liceului Tehnic. A doua zi, tot de la ora 18.30, spectacolul va include formația „Petrică Popescu”, Ansamblul folcloric „Spic de grâu” din Mihăilești și ansambluri din Bulgaria, Columbia și Grecia, iar din România Ansamblul folcloric „Doina Bărăganului”. În data de 28 iulie, va fi un spectacol cu toate ansamblurile din țările participante începând cu ora 18.00.

Pe toată perioada festivalului, în intervalul orar 14.00-20.00 va fi deschis un târg cu produse meșteșugărești și artizanat la Centrul Muzeal „I.C. Brătianu”.

„Dansul, portul popular, tradițiile și muzica mai multor popoare, vor fi prezentate la Buzău, în cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Plaiurile Mioriței”.

An de an, Buzăul leagă prietenii, descoperă culturi și le aduce mai aproape de buzoieni, prin intermediul acestui festival, ajuns deja la cea de-a 8-a ediție.

Vă invit să vă bucurați de spectacole pline de culoare, ce vor avea loc în parcul clădirii I.C. Brătianu, în perioada 25-28 iulie, începând cu ora 18.00!”, le-a transmis buzoienilor, printr-o postare pe Facebook, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Conținutul este protejat !