POLITICĂ

Ce le-a răspuns primarul Toma liberalilor, care îl acuză că blochează testarea rapidă a fructelor și legumelor din piețe

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, a participat astăzi la conferința de presă organizată de PSD Buzău, a cărei organizație municipal oconduce și a ținut să răspun dă acuzațiilor pe care i le aduc liberalii, că ar bloca testarea rapidă a legumelor și fructelor care se vând în piețele buzoiene.

La începutul acestei săptămâni, liberalii buzoieni au organizat o conferință de presă în care l-au acuzat pe primarul Toma că se opune campaniei de strângere de semnături în vederea testării rapide a legumelor care ajung în piețe și supermarketuri.

În replică la aceste acuzații, primarul a afirmat astăzi că liberalii frizează ridicolul cerând o asemenea măsură, având în vedere că prefectul numit de PNL are deja în subordine două instituții ale statutului abilitate să testeze produsele alimentare.

În plus, Constantin Toma i-a acuzat pe liberali că în corturile de campanie de pe raza municipiului Buzău adunau semnături în cu ajutorul unor copii de 10-11 ani, fără a preciza scopul și fără a solicita acte de identitate.

“Au lăsat-o mai moale; au zis să nu fie chiar rapide, dar mai rapide decât sunt în momentul acesta. Vreau să spun că efectiv picăm în ridicol. La această conferință de presă a Partidului Național Liberal a fost prezent inclusiv domnul prefect, care uită că are în subordine două autorități: Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Națională Fitosanitară, care au reprezentante la Buzău. Vrea teste mai rapide, să-i călărească pe cei din cele două instituții, să se ducă în toate piețele, în supermarketuri, să ia probe de acolo și să le repeadă cu mașina la laboratoarele din București, din Constanța, din Târgu Mureș, unde sunt cele cinci laboratoare în momentul ăsta. (…) Chiar este o chestie stupidă, ca să nu spun altfel. Deci nu poți să faci teste rapide. S-a dovedit foarte clar că acele teste rapide nu sunt omologate, iar diferențele dintre ceea ce se întâmplă într-un laborator autorizat și ceea ce se întâmplă cu rezultatele acelor teste este de zeci de mii de ori mai mare. Creăm o isterie, o panică, să nu se mai consume produse românești și buzoiene.”, a declarat primarul  buzoian.

În același context, Constantin Toma le-a recomandat partenerilor de guvernare să ceară la București fuzionarea ANSVSA și ANF, urmând ca organismul rezultat să înființeze laboratoare omologate de testate a produselor alimentare în fiecare municipiu reședință de județ. În acest moment, cele două autorități au doar cinci laboratoare la nivel național.

“Față de dumnealor, eu am și experiența unui laborator acreditat, pe care l-am înființat de la zero și știu cum se mănâncă treaba asta foarte bine. Dumnealor nu știu ce înseamnă treaba asta, să verifici niște produse. Nu le verifici așa, la întâmplare. Și sunt două autorități ale statului, prezente la Buzău, care au sarcini să se ocupe de acest lucru. Dacă nu le place câtă viteză au aceste organisme, să ia măsuri, pentru că sunt în subordinea lor, mă refer la domnul prefect, bineînțeles”, a mai precizat primarul Constantin Toma.

Subiectul nu l-a lăsat rece nici pe președintele PSD Buzău, Lucian Romașcanu, care le-a sugerat peneliștilor să inițieze o nouă campanie de strângere de semnături.

“Le dau o idee: pot să mai facă o listă de semnături pentru cine este de acord ca salariile parlamentarilor liberali și a celor din administrație să meargă către un asemenea laborator.”, a spus senatorul Romașcanu.

Propunerea sa a fost întărită ;I de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, prezent la conferința de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button