ADMINISTRAȚIE

Urșii seamănă teroare la Aldeni

Aproape fiecare noapte un urs intră în gospodării și omoară orice animal îi iese în cale. Într-o singură seară, animalul a sfâşiat 4 oi și 2 capre, din două curți diferite. Localnicii se tem acum pentru viețile lor, iar autoritățile locale susțin că nu au cum să intervină în acest caz. 

În grajdurile unui crescător din localitatea buzoiană Aldeni, ursul a făcut prăpăd. Nici măcar gardul electric montat de fermieri nu l-a împiedicat pe urs să ucidă patru dintre vietăţile din gospodării. 

A sărit gardul aici, peste corlată la oi şi am găsit oile mâncate, aici. Uite ce a făcut ursul! Uite! Berbec, oaie… astea sunt rupte. Uită-te cum le-a mâncat.”, spune bărbatul .

Un reprezentant al fondului de vânătoare din zonă a venit să numere pagubele produse de animal.  

Locuitorii din Aldeni se tem că ar putea da nas în nas cu sălbăticiunile la orice oră din zi şi noapte. 

În lipsa hranei, urşii coboară din ce în ce mai des printre oameni.  Oamenii se tem că nu doar necuvântătoarele ar putea deveni victime, ci şi ei înşişi. Nu puţine au fost cazurile – în trecut – în care întâlnirea cu ursul s-a sfârşit tragic pentru localnici.

Vorbim despre o cotă de prevenție și de intervenție însumată care ajunge la nivelul de 220 de urși. Este propunerea pe care noul ministru al Mediul și-a însușit-o pe baza recomandărilor formulate de specialiștii din cadrul Academiei Române. Este mai puțin de jumătate din ce intenționa fostul ministru al Mediului să propună, adică 500 de animale.

Noul ministru al Mediului a spus că este nevoie de o consultare largă la nivelul societății cu privire la acest subiect, câți urși să fie incluși în aceste cote de prevenție și de intervenție, și că, până va exista o concluzie a acestor consultări, nu poate decât să țină cont de recomandările speciliștilor din cadrul Academiei Române. Între timp, însă, în multe zone din țară, precum Harghita, Covasna, Brașov sau Prahova sunt zilnice semnalările de prezențe ale urșilor și chiar de atacuri ale acestor animale sălbatice în comunitățile locuite.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că 220 de urşi ar putea fi ucişi, iar propunerea de avizare a acestui ordin a fost trimisă Academiei Române.

Cred că este bine să clarific faptul că nu ministrul Mediului, nu Ministerul Mediului decide că trebuie ucişi, împuşcaţi, eutanasiaţi, relocaţi sau alungaţi un număr mai mare sau mai mic de urşi.

Există un studiu făcut de către persoane care cu asta se ocupă în fiecare zi, studiu care, pe de o parte, estimează populaţia totală de urs brun din România şi, pe de altă parte, propune nişte măsuri de diminuare a conflictelor între urs şi om.

Şi când mă refer la diminuarea conflictelor, mă refer la acele situaţii în care interacţiunea dintre om şi urs se soldează fie cu pagube însemnate în gospodăriile oamenilor şi primesc zilnic mesaje de la familii care îmi trimit fotografii cu animale din bătătură ucise de puţin timp de urs şi care mă întreabă cu ce or să-şi hrănească copiii de azi încolo”, a spus ministrul.

El a menţionat că în procesul de avizare pentru uciderea urşilor, Academia Română a transmis că este de acord cu 220 de exemplare în loc de 500.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button