ADMINISTRAȚIE

Spitalul Judeţean Buzău va avea prima secţie de paliative

pitalul Judeţean Buzău va avea, în premieră, o secţie dotată corespunzător pentru bolnavii aflaţi în fază terminală. Este vorba despre o secţie de îngrijiri paliative pe care reprezentanţii unităţii medicale se pregătesc să o dea în folosinţă în următorii doi ani.

Potrivit managerului Spitalului Judeţean Buzău, Claudiu Damian, numărul pacienţilor care au nevoie de îngrijiri paliative este în creştere, iar unitatea medicală din municipiul Buzău nu are o astfel de secţie unde să-i poată interna, astfel că, de cele mai multe ori, se apelează la alte spitale pentru a-i primi. Noua secţie va fi construită de la zero în locul unei clădiri aflate în conservare din curtea Centrului de Sănătate Multifuncţional de Pârscov.

Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean Buzău, a declarat: „Ne-am dorit să avem paliaţii pentru că de fiecare dată când pacientul nu mai era de secţiile Spitalului Judeţean trebuia să vorbim la alte spitale pentru a ne transfera pacienţii şi, atunci, am vrut să avem secţia noastră pentru îngrijiri paliative. Am găsit o soluţie. La Spitalul de la Pârscov, (secţie exterioară a Spitalului Judeţean), unde avem o clădire în conservare, am gândit modernizarea acesteia din temelii şi acolo vom face o secţie de paliative”.

Vestea bună este că există deja şi personal care a acceptat să-şi ofere serviciile medicale acestor pacienţi care vor ajunge la Pârscov, printre care medicul Victor Ioniţă, şeful secţiei ATI din Spitalul Judeţean Buzău, cel care în prezent are un astfel de contract de colaborare cu secţia de paliative din cadrul Spitalului Săpoca.

„Este un lucru foarte important de menţionat că în cadrul Spitalului Judeţean sunt medici cu specializări pentru recuperare şi paliative care au deja colaborări cu alte spitale”, a mai spus Claudiu Damian.

Nou secţie va avea 20 de paturi şi va fi construită în următorii doi ani, iar investiţia se ridică la 1,5 milioane de euro, din fonduri de europene, iar cofinanţarea va fi asigurată de Consiliul Judeţean Buzău.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, a spus, încă din 2023, că susţine un astfel de proiect deoarece există o cerere mare din partea cetăţenilor pentru rezolvarea acestor probleme medicale.

„Din nefericire, există o cerere mare în societate pentru aceste probleme, pentru că vrem, nu vrem, fiecare ajungem la o vârstă, bine ar fi să nu avem nevoie de astfel de servicii. Există grija pentru sănătate, există profesionalismul medicilor care tratează anumite lucruri punctuale, dar există şi nevoia de avea astfel de îngrijiri paliative, la un moment dat, când oamenii ajung într-o anumită stare şi trebuie să beneficieze de îngrijiri care să le amelioreze suferinţa”, a declarat, în urmă cu un an, Petre Emanoil Neagu.

Centrul de Sănătate Multifuncţional de la Pârscov are în prezent un cabinet de Chirurgie Generală, unul de Medicină Internă, unul de Obstetrică-Ginecologie. De asemenea, aici se pot face internări de o zi. Centrul de Sănătate Multifuncţional de la Pârscov a fost deschis în 2018 în spaţiul fostului spital din localitate, închis în anul 2011. Unitatea medicală de la Pârscov deserveşte locuitorii de pe Valea Buzăului şi este administrat ca secţie exterioară a Spitalului Judeţean Buzău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button