ȘTIRILE ZILEI

Primul român condamnat la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor este un buzoian

Miercuri, Curtea de Apel Ploieşti a respins apelul intentat de buzoianul Matei Strugurel, ca urmare decizia de condamnare la un an de închisoare cu executare dată de Judecătoria Buzău rămâne definitivă.

În luna aprilie 2020, Matei Strugurel a fugit din spitalul unde fusese internat, după ce testul pentru COVID-19 a ieşit negativ.

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au respins, miercuri, ca inadmisibil, apelul declarat pentru Matei Strugurel, de avocat, împotriva sentinţei penale nr. 1034/10.12.2020 a Judecătoriei Buzău. Decizia Curţii de Apel Ploieşti este definitivă. Pe 10 decembrie 2020, Judecătoria Buzău l-a condamnat pe Matei Strugurel la un an de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, bărbatului i-a fost interzisă exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioada de 2 ani după executarea pedepsei sau considerarea ca executată a pedepsei principale cu închisoarea.  De asemenea este obligat la plata a 550 de lei cheltuieli de judecată. În luna aprilie 2020, Matei Strugurel a fugit din spital unde a fost internat pentru că tuşea puternic. Testul pentru COVID-19 a ieşit negativ, dar medicii l-au diagnosticat cu TBC şi au hotărât să-l ţină sub supraveghere. Bărbatul a fugit, însă, din spital de frică să nu ia COVID-19. Matei Strugurel, 37 de ani, din comuna Greabănu, judeţul Buzău, se afla în luna aprilie 2020 internat la Spitalul Judeţean Buzău, la secţia Boli Infecţioase, fiind diagnosticat cu TBC.  Deoarece tuşea foarte rău, a fost dus de către medici la recoltarea probelor pentru coronavirus şi plasat într-un loc izolat în aşteptarea rezultatului. Bărbatul nu a avut răbdare să aştepte rezultatul şi a fugit din spital de frică să nu se infecteze cu noul coronavirus, dar şi de teama de a nu fi închis într-un izolator. Strugurel Matei a fost descoperit de oamenii legii în gara Boboc, comuna Cochirleanca, trei ore mai târziu. Testul pentru COVID-19 a ieşit negativ, dar medicii l-au diagnosticat cu TBC şi au hotărât să-l ţină sub supraveghere. Chiar dacă testul său pentru coronavirus a fost negativ, fapta a rămas, mai ales că şi în cazul TBC puternic contagios se impune izolarea, nu doar în cazul Covid-19. Strugurel a fost condamnat, în lipsă, la 1 an de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor de către Judecătoria Buzău. Potrivit Adevărul, El nu s-a prezentat la niciun termen, iar asta l-a costat.

  “Domnul trebuia să respecte decizia de spitalizare. Pentru că nu s-a prezentat la judecată, nu s-a putut lua acordul acestuia cu privire la munca în folosul comunităţii, care este o condiţie pentru a se dispune suspendarea sau amânarea pedepsei”, declara în decembrie 20202 Ştefan Boroş, purtător de cuvânt la Judecătoria Buzău. Un ONG l-a căutat pe Strugurel Matei pentru a-i oferi sprijin. Bărbatul are handicap psihic, are domiciliul în comuna buzoiană Grebănu, însă mai tot timpul este plecat prin ţară. Strugurel nu a ştiut de procesul intentat, nu a venit la niciun termen şi nu a avut nici măcar avocat din oficiu.  Strugurel a fost vreme de mai mulţi ani rezident al Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională de la Râmnicu Sărat, instituţie în care persoanele adulte cu diverse grade de handicap desfăşoară activităţi menite să îi ajute să se integreze în societate.  Tânărul a părăsit sistemul de protecţie în anul 2005, la vârsta de 21 de ani, după o serie de acuzaţii nedovedite în final, la adresa conducerii de atunci a CITO Râmnicu Sărat.

Strugurel Matei a plecat din ţară, unde a încercat să muncească, dar s-a ocupat şi de diverse infracţiuni mărunte fără a fi însă vreodată condamnat. Ulterior, el s-a stabilit la Grebănu, unde locuieşte familia sa, dar nici aici nu a zăbovit prea mult. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button