SĂNĂTATE

Investiţie de 38 milioane lei la Spitalul Judeţean Buzău

Consiliul Judeţean Buzău, în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean din municipiul Buzău, a reuşit să atragă fonduri europene pentru implementarea unui proiect ce vizează reducerea riscului de infecţii nosocomiale la nivelul unităţii medicale. Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, potrivit căruia contribuţia CJ este de 2,7 milioane de lei din valoarea totală a proiectului.

„Consiliul Judeţean Buzău va implementa la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău un nou proiect aprobat spre finanţare prin PNRR- intitulat Reducerea riscului de infecţii nosocomiale la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, valoarea totală a acestui proiect fiind de 38 milioane de lei. Acest proiect are drept scop creşterea calităţii actului medical şi a siguranţei pacienţilor din cadrul S.J.U.Buzău. Acesta constă în achiziţionarea de echipamente şi dotări de ultimă generaţie pentru prevenirea, diagnosticul şi tratarea infecţiilor nosocomiale, precum şi reducerea cazurilor de infecţii asociate asistenţei medicale în interiorul spitalului. Concret, acest proiect are la bază modernizarea izolatoarelor existente la nivelul fiecărei secţii prin transformarea completă atât arhitectural cât şi ca dotare cu aparatură medicală. Fiecare izolator va avea grup propriu sanitar, încăperile vor fi acoperite cu pardoseli, iar pentru pereţi se va folosi tarket, PVC. În ceea ce priveşte partea de dotare, în fiecare izolator, mobilierul va fi schimbat respectiv pat, noptieră, paravan, suport perfuzii, cărucior rufe murare, monitor funcţii vitale, concentrator de oxigen. Pe lângă aceste dotări se vor achiziţiona la nivelul spitalului echipament automat hemoculturi, sistem automat de identificare microbiană, spectrometrie de masă, echipament de incubare medii de cultură capacitate mare, maşini de spălat cu bariere igienice, echipamente de sterilizare de capacitate mare. Siguranţa pacientului, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale este o prioritate pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău”, a declarat Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Buzău.

Proiectul a fost depus anul trecut de reprezentanţii Consiliului Judeţean după ce, în perioada pandemiei, în toată ţara s-a vorbit despre faptul că aceste infecţii nosocomiale nu sunt raportate corect. De exemplu, la Buzău, în 2021, Spitalul Judeţean Buzău a raportat o rată a invectiţiilor nosocomiale de 0,96%. Valoarea a crescut anul următor, ajungând în octombrie 2022 la 1,36%.

„Infecţiile nosocomiale există în toate spitalele din lume. Din 2014 când am venit eu la Spitalul Judeţean erau 0,1% infecţii nosocomiale, ceea ce nu e normal. Ideea e că în toata ţara se proceda la fel, media pe România este de 1,51%, iar la nivel european este de 4%. Spitalul a declarat, în luna octombrie, 1,36% infecţii nosocomiale. E clar că trebuie declarate aceste infecţii, nu avem cum să avem de 4 ori mai puţine infecţii faţă de nivelul european”, a spus Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean Buzău, la momentul depunerii proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button