SĂNĂTATE

SANITAS Buzău solicitat de urgență de angajați și pacienți laolaltă să resusciteze Spitalul Nehoiu

Un text plin de ironie postat pe pagina oficială de Facebook a sindicatului SANITAS aduce în prim planul opiniei publice Spitalul Orășenesc Nehoiu, unde se pare că se petrec lucruri grave.

La începutul acestei săptămâni, în urma unor sesizări, noua conducere a sindicalistilor din sistemul sanitar buzoian s-a deplasat la Nehoiu. Personalul medical și pacienții laolaltă vorbesc despre unele practici ale medicilor din spitalul orășenesc care, spun ei, fac ca spitalul să funcționeze la cotă de avarie.

Neregulile semnalate de oamenii care muncesc aici explică impasul financiar în care se află în prezent unitatea spitalicească, dacă lucrurile stau întradevăr așa. De pildă, media prezentărilor de urgență la spital este de 400 de pacienți pe lună și se concretizează cu o doar câteva zeci internări. Ar fi doar un exemplu care vorbește despre lipsa de implicare a medicilor care își desfășoară activitatea aici.

Textul de pe pagina oficială de Facebook a sindicatului SANITAS Buzău este următorul:

„În urma vizitei de astăzi de la Spitalul Nehoiu, Sindicatul Sanitas Buzau, a identificat cea mai eficienta metoda de rezolvare o problemelor financiare cu care se confruntă spitalul.

Astfel, lansam un apel catre toate gravidele actuale și viitoare, sa se concentreze asupra amânării momentului nașterii doar în intervalul orar în care medicul se afla la serviciu, iar când sunt sigure ca urmează expulzia fătului (conform imaginii atașate), sa plece de urgență către spital. Doar în acest mod, putem fi cu totii siguri ca gravida nu va naște în salvarea aflată în drum spre Buzau și mai mult decât atât, spitalul va incasa maximul din contractul cu CAS pt. caz rezolvat.

Și astfel, cu toții își vor incasa salariile și vor trai fericiți până la adânci bătrâneții !!!”

Postarea a fost facuta la câteva ore după ce responsabilii SANITAS Buzău s-au întâlnit cu personalul medical angajat la Spitalul Nehoiu și cu oameni din zonă.

Din informațiile pe care le avem, asistentii medicali si infirmierii de aici s-au plâns că au fost anunțați că li se vor tăia salariile din cauza situației financiare precare în care se află în momentul de față spitalul.

Aceștia se apără și spun că nu sunt vinovații principali și că adresabilitatea către Spitalul Nehoiu a scăzut drastic deoarece cetățenii care ar putea fi beneficiari ai serviciilor medicale de aici și-au pierdut încrederea în medici și personalul medical, pe bună dreptate câtă vreme aceste servicii sunt aproape inexistente.

De-a lungul timpului, au fost medici din Buzău sau din capitală interesați să-și extindă serviciile pe zona Nehoiu, dar fiindcă actul lor medical implica si medici din zonă, ca de pildă anesteziști care au refuzat colaborarea, s-au lăsat păgubași.

Oamenii din afara spitalului spun la rândul lor că se tem să devină pacienți ai Spitalului Nehoiu și vorbesc despre acest lucru pe rețelele de socializare. Ei susțin că au ajuns nu de puține ori de urgență la spital și cei care s-au ocupat de ei au fost în special asistenții medicali și infirmierii, nicidecum medicii. Fără sfială, oamenii vorbesc pe rețelele de socializare despre atenții pe care au fost nevoiți să le ofere medicilor pentru a-i consulta.

Fără cazuri concrete de pacienți spitalizați și vindecați finanțarea spitalului este afectată serios, deoarece banii se alocă pe caz rezolvat. Spitalul Nehoiu se prezintă de ani de zile ca un bolnav în agonie, deoarece factorii de decizie nu au reușit să identifice soluții, care să rezolve problematica lipsei de personal și a adresabilității în continuă scădere a localnicilor din zona Nehoiu. Medicii și asistenții medicali de aici se mai plâng și că au fost amenințați cu micșorarea salariilor.

Am cerut un punct de vedere și managerului Spitalului Nehoiu, medicul Sergiu Remisovschi, care s-a apărat spunând că totul pleacă de la confuzia pe care o fac și pacienții care au așteptări, dar și angajații spitalului, între un spital de categoria a patra, cum este cel orășenesc pe care îl conduce și Spitalul Județean de Urgență Buzău, de pildă.

„Am citit și eu textul plin de sarcasm al celor de la SANITAS, care în loc să ne ajute, ne pun bețe în roate. Și am citit de-a lungul timpului și fake news-urile de pe Facebook, care se postează de pe conturi false și spun că au dat șpagă medicilor de la noi. Dacă cineva a fost în situația aceasta vreodată, trebuia să vină să îmi spună mie și aș fi luat măsuri. Nu pot să fac poliție în spital, pentru că dacă aș face poliție, ar fugi toți medicii, ar refuza să mai lucreze în Spitalul Nehoiu. Avem zilnic linie de gardă, dar problema este că spitalul nostru funcționează exact ca un spital de categoria a patra, cum și este, că acolo se încadrează. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că nu avem conmpartiment de urgențe, ci doar cameră de gardă și mai înseamnă că laboratorul de analize și secția de imagistică funcționează până la ora 14:00, nu non stop. Dacă pacientul se prezintă după acest interval orar la spital, la camera de gardă, eu cum să-l tratez fără un set de analize? Fără o radiografie? Au fost cazuri când am mai chemat de acasă oamenii care lucrează în laborator, dar oamenii trebuie să înțeleagă că noi așa funcționăm. Suntem un spital de categoria a patra, de aceea trimitem cei mai mulți pacienți la Buzău. Acesta este și motivul pentru care, în ultimele patru luni, la Spitalul Nehoiu s-au născut doar trei bebeluși, apropo de textul plin de sarcasm al celor de la SANITAS. În ceea ce privește salariile, nu se pune problema să le tăiem acum, dar când le vom tăia, le vom tăia și medicilor, nu numai asistentelor și infirmierelor. Și nu este exclus să se întâmple acest lucru, deoarece, în acest an, toate ofertele frunizorilor de servicii către Spitalul Orășenesc Nehoiu au crescut cu 25 la sută”, a precizat managerul spitalului, medicul Sergiu Remisovschi.

De cealaltă parte, liderul SANITAS Buzău, Gratiela Constantin, spune că nu va lăsa lucrurile așa și că sunt hotărâți să ceară implicarea tuturor autorităților care pot și au obligația de a se implica pentru ca Spitalul Nehoiu să fie scos din agonie, iar oamenii din zonă să-și recapete încredea și să apeleze la serviciile sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button