ADMINISTRAȚIE

Criza Mondială a Apei! „Apa – resursă vitală”

Peste 70% din suprafaţa Pământului este acoperită de apă, dar mai puţin de 3% din acest procent este apă dulce. Doar o treime din apa dulce existentă este accesibilă oamenilor, restul fiind stocată în calotele glaciare. Cea mai mare parte a apei dulci accesibile se află în subteran sau stocată în sol. Mai puţin de 0,3% poate fi găsită în râuri şi lacuri. Apa este esențială pentru toate formele de viaţă cunoscute.

În contextul actual, dacă irosirea apei potabile continuă, întreaga planetă ar putea suferi o pierdere de 40% din totalul apei potabile până în 2030. Această avertizare vine din partea ONU. Pierderea unei părți importante din apa potabilă ar putea duce la o criză de apă, luând în considerare că, la nivel global, nevoia de apă urmează să crească cu până la 55% până în 2050, rezultatele acestor fapte putând fi catastrofale.

De asemenea, până în anul 2050, agricultura trebuie să producă cu 60% mai multe alimente decât în prezent la nivel mondial, iar în țările în curs de dezvoltare producția trebuie să crească cu 100%. Un alt punct de luat în considerare este faptul că se așteaptă ca nevoia industriei de apă să crească cu 400% începând din anul 2000 până în 2050. În cazul în care nu se creează un echilibru între nevoia de apă și resursele actuale, întreaga planetă urmează să se confrunte cu o criză imensă în ceea ce privește nevoia de apă.

Audrey Azoulay, director general al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) apreciază că trebuie acționat urgent: “Dacă nu facem nimic, până în 2050 circa cinci miliarde de oameni vor trăi în zone cu acces redus de apă”. Pentru a gestiona cerința din ce în ce mai mare de apă, raportul ONU recomandă să nu acționăm împotriva naturii, ci în favoarea ei, în vederea folosirii ei eficiente.

Începând cu anul 1990, aproximativ 64-71% din suprafața zonelor umede ale lumii au fost distruse prin activitățile umane. Circa 80% din apa reziduală industrială și menajeră (orașe) este deversată în mediul înconjurător, fără a fi tratată, fiind un factor de deteriorare a calității apei la nivel global, cu efect nociv asupra sănătății și a ecosistemului.

La nivel mondial, 3,6 miliarde de persoane trăiesc în zone cu risc de acces limitat la apă, timp de cel puțin o lună pe an, trei sferturi din acestea se află în Asia. Până în anul 2050, numărul acestor persoane va ajunge la 4,8 miliarde – 5,7 miliarde. De asemenea, aproximativ 30% din populația globului locuiește în zone de inundații, iar 1,8 miliarde sunt afectate de degradarea solului, de deșerturi și de secetă.

În regiunea noastră avem tendința să considerăm că lipsa de apă potabilă și poluarea sunt probleme cu care se confruntă alte țări îndepărtate, lucru total greșit deoarece resursele de apă potabilă ale României scad pe zi ce trece.

În România, colectarea apei de ploaie s-a făcut foarte puţin şi doar cu scopul de a beneficia de o rezervă de apă pentru irigarea grădinii din jurul casei, în sezonul secetos. Dacă ţinem seama că apa e tot mai scumpă şi sezonul secetos pare mai lung decât în anii trecuţi, colectarea, stocarea sau infiltrarea apei pluviale poate fi o soluţie mai ales pentru casele construite în afara oraşelor, unde poluarea este foarte redusă.

Colectarea apei de ploaie în ariile urbane sau rurale oferă mai multe beneficii, precum: aprovizionarea cu o cantitate de apă suplimentară, creşterea gradului de umiditate a solului pentru vegetaţia urbană (prin reţinerea apei în terase), alimentarea apelor subterane prin infiltraţii artificiale, atenuarea inundaţiilor urbane şi îmbunătăţirea calitatii apei subterane.

Apa pluvială colectată la nivel de locuinţă poate fi utilizată pentru irigare, toaletă sau la spălarea rufelor, dar cu o filtrare şi tratare mai complexă se poate folosi la duşuri, gătit sau băut.

Nu lăsați apa de ploaie să se irosească la canalizare!

Citat celebru din Antoine de Saint-Exupery: ,,Apă, tu ești nu numai necesară vieții, ci ești însăși viața; ești bogăția fără seamăn pe Pământ, tu ești cea mai delicată, cea mai pură, tu ești sufletul Pământului.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button