SĂNĂTATE

Proiect de 11 miliarde de lei pentru gestionarea și prevenirea infecțiilor nozocomiale la Spitalul Săpoca

Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, unitate medicală aflată în subordinea Ministerului Sănătății, a obținut finanțare pe Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – componenta „Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale”. Proiectul va Spitalului Săpoca a primit o finanțare de 11,6 milioane de lei și are o durată de implementare de 15 luni (24 februarie 2023 -30 aprilie 2024).

Unitatea medicală va investi în dotarea laboratorului de analize medicale cu aparatură performantă, în vederea creșterii calității actului medical, precum și realizarea altor investiții care vor conduce la creșterea actului medical și, implicit, la diminuarea riscului de infecții intraspitalicești.

Potrivit echipei de conducere a Spitalului Săpoca, obiectivul general al proiectului este de a crește capacitatea unității medicale de a gestiona și preveni infecțiile nosocomiale, în vederea reducerii infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) prin dotarea laboratorului cu aparatură performantă, cu ajutorul căreia să se efectueze analize specializate de microbiologie, precum și prin achiziționarea de echipamente destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale. „Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca și-a stabilit măsuri clare și ferme pentru a preveni răspândirea infecțiilor nosocomiale, pentru ca pacienții să poată beneficia de ajutorul medical necesar, iar serviciile medicale oferite să se desfășoare în condiții de siguranță atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical”, a declarat managerul spitalului, dr. Gabriela Pîrîu, pentru publicația „Sănătatea Buzoiană”

Directorul unității spitalicești, medicul Gabriela Pîrîu, a afirmat pentru publicația citată mai sus, că pandemia a evidențiat vulnerabilitatile infrastructurii sanitare din România, mai ales în spitalele vechi, cum este și spitalul nostru, cu circuite deficitare, unde controlul infecțiilor nosocomiale este dificil, cu impactul asupra siguranței pacientului și a cadrelor medicale. Având în vedere faptul că dotarea actuală a spitalului cu echipamente și materiale privind prevenirea și reducerea IAAM este departe de standardele din țările europene avansate, implementarea noului proiect va permite detectarea precoce, supravegherea, prevenirea și controlul infectiilor nosocomiale.

Pentru prevenirea, depistarea precoce, monitorizarea și tratarea infecțiilor nosocomiale conducerea spitalului a considerat că este necesar să se acorde o importanță crescută testelor de laborator, astfel că proiectul înaintat Ministerului Sănătății a vizat în principal dotarea laboratorului cu aparatură performantă, dar și creșterea eficacității procedurilor de curățenie și dezinfecție, prin dotarea cu aparatură de ultimă generație.

Prin proiectul de finanțare aprobat în cadrul Programul Național de Redresare și Reziliență vor fi achiziționate un analizor pentru identificare microbiană prin spectrometrie de masă MALDI-TOF, un analizor automat imunologie, un sistem automat de identificare și testare a sensibilității la antibiotice și antifungice, șase sisteme automate de identificare și testare a sensibilității la antibiotice și antifungice. „Echipamentele vor fi compatibile și interdependente, iar soluțiile vor fi integrate în spatiul disponibil, conform procedurilor de lucru adaptate metodologiei EUCAST. Proiectul propune implementarea extinsă si uniformă a standardelor europene de interpretare, prin achiziționarea de echipamente pentru laboratorul de microbiologie, care vor asigura creșterea calității rezultatelor obținute și integrarea rezultatelor monitorizărilor și a studiilor de cercetare efectuate de medicii noștri, la nivel european”, a explicat medicul Alina Ungureanu, directorul medical al spitalului.

Echipamentele propuse în cadrul proiectului vor asigura identificarea rapidă a bacteriilor și scăderea semnificativă a timpului necesar pentru emiterea unui rezultat, precum și integrarea rezultatelor din laborator, pentru a se obține date și rapoarte consolidate care să ajute la gestionarea infecțiilor, în special a celor nosocomiale. „Analizorul automat imunologie va permite dozarea de anticorpi și diagnosticarea bolilor infecțioase, iar sistemul automat de identificare și testare a sensibilității la antibiotice și antifungice va permite identificarea și testarea sensibilității la antibiotice și antifungice a bacteriilor și levurilor, oferind astfel informații valoroase medicilor, în vederea luării deciziilor optime de tratament a pacienților. Dezvoltarea, îmbunătățirea capacității și capabilității laboratorului pentru efectuarea de analize specializate de microbiologie din cadrul spitalului va conduce creșterea calității rezultatelor obținute și integrarea rezultatelor monitorizărilor și a studiilor de cercetare la nivel european și implicit, pe termen lung, acestea vor contribui la reducerea vulnerabilităților sistemului de sănătate din România”, a adăugat managerul Gabriela Pîrîu care, fiind specializată în Medicină de Laborator, cunoaște foarte bine procedurile, protocoalele și normele în domeniu.

Din cauza numărului tot mai ridicat de cazuri de infecții intraspitalicești a apărut necesitatea implementării unor soluții mai eficiente, economice și ecologice, iar principala alternativă la soluțiile actuale, pe lângă aplicarea unor practici aseptice și a unor strategii de izolare, este utilizarea de echipamente automatizate destinate reducerii infecțiilor noscomiale. „Prin dotarea unității sanitare cu echipamente automatizate destinate reducerii infecțiilor noscomiale se vor diminua erorile umane și se va asigura control asupra factorilor de risc, pentru a lua măsuri de atenuare și prevenție a evenimentelor nefaste din spital. Achizitionarea de echipamente și materiale sanitare performante va conduce la asigurarea precauțiilor suplimentare de contact (accesul la echipament personal de protecție, produse medicale pentru asigurarea asepsiei, educația continuă a personalului în privința igienei), la creșterea capacității de prevenire și reducere a IAAM din cadrul spitalului”, a completat as. medical Maria Tănase, directorul de îngrijiri al unității medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Conținutul este protejat !